Има три основни типа изгодни за потребителите оферти с отстъпки

...
Има три основни типа изгодни за потребителите оферти с отстъпки
Коментари Харесай

КЗП: Намаленията, промоциите и разпродажбите дават шанс за изгодни покупки

Има три съществени вида преференциални за потребителите предложения с отстъпки – пониженията, промоциите и разпродажбите. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+ в този интервал, когато доста търговци се освобождават от летните сбирки за зареждането с есенно-зимни или вкарват нови артикули на пазара. 

" При пониженията стоката би трябвало да е продавана на остарялата цена най-малко един месец. Хората би трябвало да могат да видят каква е била тази остаряла цена, каква е новата цена и надлежно – какъв е процентът на понижението ", обясни Маргаритов. И добави, че това ясно и недвусмислено би трябвало да бъде посочено на етикета на съответната стока или наоколо до групите артикули, за които се отнася известието за понижение.   

" Особено когато на пазара се вкарва някакъв нов артикул, потребителите не могат да преценяват изгодността на една такава оферта, тъй като е допустимо стоката да не се предлага на доста места ", обърна внимание ръководителят на КЗП. " Тогава още веднъж би трябвало да се подходи с известна доза " потребителско съмнение ", в случай че продуктът се предлага като някаква панацея и по тази причина се предлага на дадена по-висока цена ", добави той.  

Маргаритов акцентира, че " така наречен разпродажби могат да се случат единствено при избрани условия, които са посочени категорично в закона, а не кой когато си реши да напише: " разпродажба ", " сбогом, ще се забележим отново " и така нататък ". Възможните хипотези, в които търговците имат право да разгласят разпродажби, са при преустановяване на активността на комерсиалното дружество, при реализиране на строително-ремонтни действия за повече от 30 дни или при цялостна или частична ликвидация на стоковите наличия при продажба на комерсиалния обект.  

Председателят на КЗП уточни, че е значимо потребителите да знаят тези условия, да обръщат внимание и да бъдат по-предпазливи. Също и да алармират, в случай че нещо не е наред. Той напомни, че и при извършване на покупки от понижение важат всички потребителски права, свързани с рекламациите и гаранционната отговорност на продавача за другите типове артикули.  

Санкциите за неточни търговци при провеждането на акции за понижение са до 30 000 лева при в началото нарушаване и до 50 000 лева при наново.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР