„Има трайна тенденция за поевтиняване на петрола на световните пазари

...
„Има трайна тенденция за поевтиняване на петрола на световните пазари
Коментари Харесай

КЕВР явно ще приеме исканото ново увеличение на газа

„ Има трайна наклонност за поевтиняване на петрола на международните пазари през последния месец, само че тя към момента не може да окаже въздействие върху цената на природния газ в България и тя да бъде намалена ". Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов, представен от Българска национална телевизия, след днешното намерено съвещание на институцията, на което бе разисквано повишаване на синьото гориво от 1 юли с близо 2%.

Така шефът на КЕВР загатна, че желаното от „ Булгаргаз " нарастване очевидно ще бъде признато. Окончателното решение обаче ще бъде взето на 30 юни.

Иван Иванов изясни, че поевтиняването на петрола с над 50 $ (или над 10%) през юни, не може да се калкулира върху новата цената на синьото гориво, защото при образуването ѝ се регистрират котировките на петрола за последните 9 месеца, когато те са били доста по-скъпи.

Според него поевтиняване на газа може да има не по-рано от есента.

„ В края на септември се обрисува да има понижаване цената на природния газ, което все още е въз основата на тренда на суровия нефт на международните пазари. Тази наклонност е устойчива, само че в какъв % ще бъде, това ще може да се реши едвам по-късно. На 10 август би трябвало на своя уебсайт Булгаргаз да разгласява предварителна прогноза, а на 10 септември публично да даде заявление за цени и тогава ще получим отговор ", добави Иванов.

През април газът нарастна с близо 30 на 100, което докара до по-високи цени на парното и тока, а в този момент регулаторът готви ново покачване за третото тремесечие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР