Има теоретична възможност да се справим без руски газ, но

...
Има теоретична възможност да се справим без руски газ, но
Коментари Харесай

Делян Добрев: Идеята с батериите в Плана за възстановяване е малоумна

„ Има теоретична опция да се оправим без съветски газ, само че не виждам държавното управление да прави нещо по този въпрос, с изключение на да приказва. Не става единствено с приказки, трябват и дейности “, съобщи пред „ Труд “ някогашният енергиен министър и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев във връзка поръчката на държавното управление, че няма да възобновява договарянията с „ Газпром “.

По думите на Добрев единственият метод да заместим съветския газ е да закупим полутечен газ през терминала за регазификация в Ревитуза, Гърция.

„ Ако желанията на държавното управление са съществени, то би трябвало да резервира 2,5 млрд кубика потенциал в този терминал още през днешния ден. Това е единствената опция за България преди да бъде приключен вторият терминал за регазификация в Александруполис. По решение на държавното управление на ГЕРБ, България е акционер в този втори терминал с 20 %. Тоест ние сме се готвили за такава обстановка “, споделя още Добрев.

За оповестената „ огромна “ победа на Кирил Петков, че държавното управление ни е предложило революционно Европейски Съюз да договаря цените на природния газ, Добрев разяснява, че в Европа ни се смеят на тази излагацията. Депутатът напомни, че има регламенти и решения на Европейски Съюз от повече от 5 години за общо договаряне. Дори да има отговорности, в случай че страните договарят сами комерсиалните условия за газ да изпращат изискванията по тях на Европейската комисия преди да подпишат самостоятелните си контракти.

Благодарение на тези групови политики на Европейски Съюз, ние и доста други страни в Европейски Съюз успяхме да предоговорим изискванията си по дълготрайните контракти с „ Газпром “ преди 3 години. Нашето държавно управление е толкоз некадърно, че може в действителност да не знае и да си има вяра. Днес прочетох във фейсбук, че единственият триумф на „ Промяната “, е смяната на часовото време през вчерашния ден. Единствената причина съгласно мен към момента да нямаме План и да сме последната страна в Европа без подобен, е спекулация за някого “, напомни още Добрев.

Той акцентира, че за тази година единствената и основна смяна в Плана за възобновяване и резистентност е в енергетиката и този за батериите.

„ Тази концепция е толкоз малоумна, че можем да си я разбираем само с корупция и облагодетелстване. Дори и децата във втори клас могат да сметнат, че тези акумулатори в никакъв случай няма да могат да се изплатят. Това е повода нито една друга страна в Европа да няма подобен план в своя проект. Нещо повече, енергетиката ни също няма потребност от акумулатори, тъй като имаме премного балансиращи мощности и мощности за предпазване. Времето ще покаже кой ще открадне тези 2 милиарда лв. от Плана “, добави още депутатът.

Запитан за информацията, че има съветска връзка с меморандума подписан в държавното управление в региона на енергетиката за 1 милиарда $, Добрев го дефинира като „ скандално “.

„ Планираме да предложим съставянето на анкетна комисия в Народното събрание по този въпрос. Веднага след подписването му, в медиите излезе информация, че този консорциум пере пари на съветски олигарси близки до Путин. Ако това се окаже правилно, то демонстрира подмолни зависимости на ръководещите в България с Путин и неговите олигарси. Това слага под подозрение лоялността на България като член на НАТО и Европейски Съюз. В тази комисия бихме желали също да разберем дали се готви източване на европейски средства от Плана за възобновяване от страна на този консорциум. От оповестената обществено информация за присъединяване в план „ Изграждане на промишлен комплекс на територията на „ Марица изток “ можем да си създадем тъкмо такива заключения. В обичаната търсачка на властта Google се вижда, че една от компаниите в този консорциум е взела участие в меко казано съмнителни покупко-продажби в Африка. Имало е подозрения и следствия за корупция свързани с тази компания. Правителството доста обича да приказва за битката с корупцията, само че съдейки по батериите в Плана за възобновяване и този меморандум, наподобява като че ли виновен негонен бяга ”, споделя още енергийният специалист.

Добрев добавя, че знае и би желал да разкрие компаниите участващи в съмнителните покупко-продажби за покупка на газ от Булгаргаз, само че не може да го направи, тъй като комисията беше съзнателно засекретена. Ако разкрие информацията сигурно „ патрулките на Бойко Рашков ще ме чакат пред у дома като се прибера “, съобщи Добрев и напомни противозаконните арести на Бойко Бориков, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

„ Арестът на водачът на опозицията в България значи, че всеки в тази страна може да бъде арестуван без причина и без правно съображение. Спомняте ли си по наше време в едно съвещание на Народното събрание, ръководителят на Народното събрание тогава Димитър Главчев отхвърли да даде думата на водача на опозицията тогава Корнелия Нинова. За това свое деяние, Главчев подаде оставка още същия ден. Сега арестуват водача на опозицията, съдът взема решение, че карцерът е противозаконен, само че на ръководещите и на самия Бойко Рашков и през разум не им минава да си подадат оставките. Това са два противоположни образеца за демокрацията в България. Тази народна власт сега е застрашена. Тя не е даденост и би трябвало да се отстоява всеки ден. Нищо чудно, че вложителите на държавното управление са свързани с съветски олигарси. На тях тъкмо такава среда им харесва - без народна власт. С тези дейности на ръководещите схемаджии ще забележим огромните западни вложители „ през крив макарон “, добави Делян Добрев.  

Запитан дали предварителни избори ще решат политическата рецесия у нас, той е на мнение, че по този метод ще се даде късмет за сформиране на държавно управление, което да овладее освен политическата, само че и икономическата рецесия в страната. „ Кризата, която в последната половин година изпразни джоба на българина. Инфлацията ни е двойно по-голяма от европейската. Правителството е толкоз некадърно, че с всяко свое деяние помпат инфлацията - от проинфлационния бюджет който одобриха, през неналичието на съответни обезщетения за бизнеса до смахнатите хрумвания за изкупуване на зърното в България “.

Затова, че страната ни купува съветски газ в рубли, както изиска Владимир Путин, Добрев е на мнение, че това е малко сметка без кръчмар. Според него няма да се стигне до там, защото изисква в допълнение съглашение към контракта с всяка страна, което пък от своя страна изисква единодушието и на продавача и на купувача. Този анонс обаче реализира своята цел, тъй като краткотрайно стабилизира съветската рубла. Това, че Европа ще продължи да заплаща в долари и евро не е най-лошата вест за Путин. Прогнозата на Добрев е, че в идващите 5-6 години Европа ще спре изобщо да купува съветски газ.

„ В момента в Европейски Съюз има 22 терминала за регазификация на полутечен газ с общ потенциал от 196 милиарда кубика газ. Свободният потенциал в тези терминали обаче е доста по-малък и Европа физически не може да замести съветския газ. Вносът на съветски газ в последните години е към 150 милиарда кубика. В същото време обаче, Европейски Съюз разгласи амбициозни проекти за ускорение на построяването на нови терминали, въвеждане на повече ВЕИ и огромни планове за енергийна успеваемост. Планираните нови терминали са 38 с общ потенциал от 192 милиарда кубика. Тези нови терминали ще бъдат изцяло задоволителни да заместят напълно съветския газ даже и без ВЕИ и енергийна успеваемост ”, счита още депутатът от ГЕРБ.

По отношение на енергийната успеваемост, Европа има вест за всички критици на програмата за санирането в България и тя е, че всички страни в Европа започват такива стратегии за саниране. „ Ако в нашата стратегия вместо 2 милиарда за акумулатори имахме 2 милиарда за саниране, тези пари щяха да са задоволителни с цел да понижим потреблението на електрическа енергия с два дребни блока на ТЕЦ2. С един патрон - два заека. От една страна усилваме комфорта в жилищата на хората, понижаваме им сметките за ток и парно, усилваме им разполагаемия приход и т. н., а от друга понижаваме въглеродния отпечатък на България и реализираме задачите на зелената договорка. Тук е доста значимо да уточним, че от самото основаване на програмата през 2013 година бе планувано след първите 2 години, тази стратегия да се разшири и да включва всички типове жилищни здания. Тоест, при рестартиране на програмата би трябвало да се включат и останалите здания “, добави още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР