Има тенденция на намаляване на употребата на цигари и алкохол

...
Има тенденция на намаляване на употребата на цигари и алкохол
Коментари Харесай

Пиенето и пушенето при 16-годишните в Европа намалява

Има наклонност на понижаване на използването на цигари и алкохол измежду 16-годишните, само че рисковата приложимост на канабис и новите държания на взаимозависимост провокират угриженост. Това сочи новият отчет на Европейския учебен проучвателен план за алкохол и други опиати (ESPAD), сподели на конференция Анина Чилева, водещ откривател за ESPAD от Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА). Проучването е осъществено през 2019 година в партньорство с Европейската организация за опиатите (EMCDDA) и се основава на представителни проучвания в 35 европейски страни, в това число България.

Въпреки наклонността за понижаване, използването на алкохол остава висока измежду младежите в Европа - приблизително 79 % от учениците на възраст 16 години са употребявали алкохол най-малко един път през живота си, в България - 82 %. Нивата обаче са по-ниски спрямо 2003 година, когато приблизително 91 % от младежите са употребявали алкохол най-малко един път през живота си, в България - 88 %.

Намалява и тежкото епизодично пиянство (пет или повече напитки при един случай за последните 30 дни) - 34 % приблизително за Европа и 42 % за България. През 2007 година данните са били - 43 % приблизително за Европа и 47 % за България.

Положителни трендове се следят и във връзка с пушенето при младежите. Между 1999 година и 2019 година междинните стойности на ESPAD понижават по индикатори - през целия живот (от 68 % приблизително за Европа и 78 % за България на 42 % за Европа и 50 % за България), сегашна приложимост (от 38 % приблизително за Европа и 50 % за България на 20 % за Европа и 32 % за България). Въпреки, че страната ни също следва наклонността за понижаване на пушенето измежду учениците, сме на второ място след Словакия по ранно започване на ежедневната приложимост на цигари и преди всичко по ежедневна приложимост измежду 16-годишните.

Данните демонстрират и високо разпространяване на пушенето на електронни цигари - 40 % от учениците в Европа са употребявали най-малко един път в живота си, а 14 % през последния месец. В България електронните цигари също са добили известност измежду учениците, като сме на 6 място по ранно начало на използването им.

По отношение на опиатите проучването демонстрира наклонност на понижаване на използването им от учениците, сподели Александър Панайотов, шеф отдел "Национален фокусен център " към НЦОЗА. Средно 1 на 6 възпитаници в Европа оповестява, че е употребявал противозаконни наркотични субстанции най-малко един път в живота си. България е една от страните, в които се следи доста понижение на използването на някакво наркотично вещество най-малко един път в живота - от 30 % през 2015 година на 19 % през 2019 година

Канабисът към момента е веществото, което най-често се изпозлва от учениците - приблизително 16 % оповестяват, че са употребявали канабис най-малко един път в живота си (11 % през 1995 г.), а 7.1 % са употребявали през последния месец (4.1 % през 1995 г.). В България 17 % от учениците са употребявали канабис най-малко един път в живота. Прави усещане, че у нас относителният дял на девойките леко надвишава този на момчетата, нещо, което се регистрира единствено в още две страни - Словакия и Малта.

Немедицинската приложимост на отпускани с рецепта медикаменти - транквиланти и болкоуспокояващи, остава проблем, уточни Чилева. С цел дрогиране 6.6 % от учениците са употребявали транквиланти или успокоителни, а 4 % - болкоуспокояващи. България е от страните с най-нисък % на младежи, употребяващи медикаменти за дрогиране - 4.3 %.

Висок е процентът на учениците, които залагат в хазартни и лотарийни игри - 22 % са залагали в най-малко една игра (предимно лотарии) през последните 12 месеца. България е над междинното европейско равнище. В отчета се показва, че високата степен на нормализиране на хазарта измежду обществото и културата на залагане в фамилна среда е мотор за навлизането на младежите в проблематичен хазарт. Средно 5 % от учениците, които са залагали през последните 12 месеца, попадат в категорията на проблематичен хазарт.

По отношение на гейминга 60 % от интервюираните оповестяват, че са играли цифрови игри в образователен ден през последния месец (69 % в неучебен ден). В множеството страни момчетата прекарват два пъти по-дълго време, играейки игри, в сравнение с девойките. България е страната с най-голям условен дял (22 процента) измежду играещите игри 6 и повече часа в неучебни дни.

Учениците прекарват приблизително 2-3 часа в обществените медии в образователен ден и 6 или повече часа в неучебен ден. В множеството страни девойките употребяват обществени медии по-често от момчетата в неучебни дни, сочи още изследването, представено от Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР