Има тежък политически натиск над журналисти и медии, наблюдава се

...
Има тежък политически натиск над журналисти и медии, наблюдава се
Коментари Харесай

БХК откри влошаване във всички области на правата на човека в България

Има тежък политически напън над публицисти и медии, следи се дискредитиране и възпрепятстване на активността на гражданския бранш, има обругаване на съда, законодателни промени, поставящи под въпрос логиката на правото, и абсурден избор на нов основен прокурор. Това  са единствено част от акцентите и изводите от годишния отчет за положението на правата на индивида в България за 2019 г. на Българския хелзинкски комитет. Документът беше публикуван и може да бъде намерен на уеб страницата на БХК,

Според правозащитната организация се следи декаданс в съвсем всички следени области на правата на индивида. Констатирано е, че единствено за интервала има 13 неоправдателните решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург срещу България, други 497 са висящите жалби, а 169 са неизпълнените от страната ни решения от същия съд, които се следят от Комитета на министрите на Съвета на Европа.

От БХК категорично означават някои от най-проблемните области. Сред тях е свободата на изложение. " През 2019 година България продължи да е страната с най-несвободни медии в Европейски Съюз и Западните Балкани, запазвайки 111-о място от общо 180 страни в Индекса за независимост на изложение на " Репортери без граници " (RSF) ", означават специалистите на организацията.

Те напомнят, че в доклада на RSF се показва, че България е обект на непрекъснати рецензии поради ендемична корупция и неефективност на правосъдната система, а публицистите са цели както на проведената престъпност, по този начин и на управляващите. Страната ни попадна като отрицателен образец и в отчетите Media Sustainability Index ( " Индекс за медийна резистентност " ) на интернационалната организация IRЕX и интернационалния Комитет за отбрана на публицистите (CPJ).

" 2019-а беше и година на увеличаваща се надменност в натиска против публицисти ", пишат от БХК и означават, че две от трите най-гледани малките екрани са получили  " ново, благосклонно към ръководещите управление ". Според правозащитната организация и на двете места промяната на мениджмънта е била  " последвана от радикални промени в екипа и публицистичната политика ".

Като положително развиване е отбелязан стартът на радио " Свободна Европа ".

БХК установи и огромни проблеми в друго човешко право - правото на сдружаване. " За първи път в най-новата демократична история на страната ни ръководеща партия изиска от основния прокурор да внесе в съда иск за преустановяване на неправителствена, правозащитна организация (БХК), а поради друга съсловна Неправителствени организации (Съюзът на съдиите в България) беше импортиран законопроект за ограничение на опциите за финансиране на магистратски организации ", пишат от правозащитната организация.

Според нея е проведена дейна медийна акция, целяща да дискредитира гражданския бранш като цяло и да възстановява отхвърли на институциите да кооперират и да се регистрират пред цивилен организации.

" На невиждано опетняване бяха подложени организации, работещи в поддръжка на деца и дами, потърпевши от принуждение, което значимо навреди на работата им и понижи опцията им дейно да оказват помощ на засегнатите и уязвимите групи. В резултат на тази акция беше оттеглена Стратегията за детето и беше отсрочено влизането в действие на Закона за обществените услуги (ЗСУ), което добави нови опасности пред най-уязвимите деца и дами ", считат от БХК.

От организацията отделят особено място на правосъдната власт. Оттам напомнят, че правосъдният министър Цецка Цачева е била сменена " след един от най-значимите кавги, свързани с спор на ползи през последните години – " Апартаментгейт ". После описват и за това по какъв начин два пъти е била искана оставката на заелия напролет поста правосъден министър Данаил Кирилов. Изборът на нов основен прокурор беше осъществен в изискванията на невиждани цивилен митинги, считат от БХК.

" Не беше почетено и декларираното от президента предпочитание процедурата да бъда извървяна още веднъж, като се даде опция претендентът да потвърди качествата си в конкурентна среда. Бившият заместител основен прокурор Иван Гешев встъпи в служба предварително, а предшественикът му Сотир Цацаров беше определен от Народно събрание за ръководител на КПКОНПИ ", напомнят от организацията и прибавят: " Годината беше белязана от обществени нападки против съдии, оспорващи дейностите на тандема Цацаров-Гешев. Яростна медийна акция беше проведена против съдиите по делото за предварителното условно освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман. "

През цялата 2019 година България бе ръководена от съдружното държавно управление на проевропейската дясноцентристка политическа партия Граждани за европейско развиване на България (ГЕРБ) и " Обединени патриоти ", образувано след изборите през март 2017 година " Обединени патриоти " са на собствен ред коалиция от три дребни крайнонационалистически партии от неототалитарен вид: " Атака ", Национален фронт за избавление на България (НФСБ) и Вътрешната македонска революционна организация – Българско национално придвижване (ВМРО-БНД), твърди БХК и прибавя, че съгласно нея " тези партии в разнообразни интервали в предишното подбуждаха към ненавист, дискриминация и/или принуждение към ромите, мюсюлманите, мигрантите и ЛГБТИ общностите. "

 

2019 – човешките права в числа съгласно отчета на БХК

- 10 401 лица са настанени в профилирани институции за възрастни, още 2468 са чакащи за настаняване

- Реформата в домовете за възрастни планува 3,3 млн. лева да бъдат вложени в услуги в общността, а 38 млн. да отидат за основаване на нови резидентни услуги

- Три Неправителствени организации внесоха иск в Съда на Европейски Съюз против Европейска комисия за финансиране на начинания, които водят до сегрегация на хора с увреждания в България

- 2338 са издадените заповеди за незабавна отбрана от домашно принуждение по реда на Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН)

- България пада от 18-о на 49-о място в показателя за равнопоставеност на половете на Световния стопански конгрес

- 99,14% от ползващите обезщетение за гледане на дете до 2-годишна възраст са дами, както и 90,3% от ползващите обезщетение за гледане на болен член на фамилията

- Най-малко ¼ от всички родили през годината дами са били обект на активност, класифицирана като принуждение, в отчет на специфичния докладчик на Организация на обединените нации по въпросите на насилието над дами

- В няколко антиромски акции (с. Войводиново през януари и в гр. Габрово през април) стотици хора, в това число деца, възрастни и хора с увреждания, бяха прогонени от единствените им жилища, без да им бъде обезпечено никакво различно настаняване.

- 26 на сто от интервюирани арестувани са се оплакали от полицейско принуждение по време на задържане; 20% - от  принуждение вътре в полицейското ръководство

- 661 души са прекарали над 6 месеца в арестите без присъда и неведнъж в нечовешки и унизителни условия на живот. За годината в арестите са регистрирани 5 опита за самоубийство и два смъртни случая

- Българското държавно управление пропуща да засече и задържи почти сред 10 000 до 15 000 чужденци годишно, за да се избегне поемането на следваща отговорност по Дъблинския правилник или по споразуменията за реадмисия.

- Никакви интеграционни ограничения или действия не бяха налични за приетите бежанци или чужденците с възложен филантропичен статут. Така обстановката на нулева интеграция на бежанците в България продължава към този момент шеста поредна година.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР