Има такъв народ“ върна веднага неизпълнен проучвателния мандат, който президентът

...
Има такъв народ“ върна веднага неизпълнен проучвателния мандат, който президентът
Коментари Харесай

ИТН върнаха мандата веднага – окончателно отиваме на избори

„ ИТН “ върна незабавно несбъднат проучвателния мандат, който президентът им връчи няколко минути преди този момент. От партията на Слави Трифонов обявиха, че няма по какъв начин да образуват болшинство в сегашния парламент с партии, които към този момент са се потвърдили като " нездравословни ".

Управляващото последните 9 месеца болшинство беше нездравословно и се радваме, че тази мъка завършва. Благодарим за доверието, само че 9 месеца декларирахме, че това ръководство е порочно и би трябвало да отидем на избори ", сподели Ивайло Вълчев, ръководител на парламентарната група на Има Такъв Народ, по време на процедурата.

Той беше безапелационен, че изборите са висша форма на народна власт и не могат да се назовават рискови, както твърдяха досегашните ръководещи и техните поддръжници.

В сряда ПП-ДБ, също се отхвърлиха да пробват да сформират държавно управление с техния мандат, откакто ГЕРБ отхвърли предлагането им да има кабинет с министър председател по желание на Бойко Борисов.

Най-дълго задържа мандата Мария Габриел, която беше кандидат-премиер на ГЕРБ. Тя даже го върна, потвърждавайки, че е изпълнен сполучливо, след което се оказа, че 11 от министрите в досието ѝ не са давали единодушие да бъдат номинирани. След доста трагични брифинги и конференции на досегашните съдружни сътрудници – ГЕРБ и ПП-ДБ – на които се говореха всевъзможни спорни неща, в последна сметка Габриел отдръпна номинацията си за министър-председател и мандата публично беше избран за несполучливо изпълнен.

Президентът Румен Радев разгласи, че ще направи всичко допустимо изборите да са 2 в 11 – парламентарните и европейските в един ден. Той обаче подсети, че това не е напълно под негов надзор поради противоречивите конституционни промени, които ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи направиха.

Веднага стартирам среща с всички евентуални министър-председатели – през днешния ден, на следващия ден и в случай че би трябвало в почивните дни. Отложил съм наситената си интернационална стратегия. Ще направя всичко допустимо този развой по съставяне на длъжностен кабинет да бъде интензивен ", сподели Радев.

Според новите правила би трябвало наложително да има нов кръг от съвещания с всички партии, по-късно президента би трябвало да избере длъжностен министър председател от авансово посочените му имена, които обаче имат право да откажат, а едвам по-късно съгласилият се да стане длъжностен министър ръководител да показа своето държавно управление.

Припомняме, че датата на европейските избори към този момент е закрепена – 9 юни. Предсрочните парламентарни избори не могат да се проведат по-късно от два месеца след назначението на служебния кабинет – т.е. всичко би трябвало да се случи в рамките най-късно на идната седмица.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР