„Има такъв народ поиска Румен Радев да разсекрети стенограмата от

...
„Има такъв народ поиска Румен Радев да разсекрети стенограмата от
Коментари Харесай

Ето какво си казаха ИТН и Радев по време на консултациите

„ ИТН " изиска Румен Радев да разсекрети стенограмата от КСНС за Северна Македония. Молбата бе отправена по време на консултациите при президента за сформиране на ново държавно управление. При президента, като представители на партията на Слави Трифонов, отидоха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ива Митева.

„ Ще помоля, малко безочливо, да разсекретите оня документ, който е при вас, с цел да се види кои политици лъжат. Лицемерието и лъжата са метод на другарство в българската политика. В този съвет не се споделиха никакви неща, които могат да застрашат националната сигурност, само че се споделиха доста лъжи”, сподели Тошко Йорданов.

Президентът отговори на настояването по следния метод: „ Добре е да се знае истината, само че аз държа всеки един човек в този съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Досега съм разсекретил стенограми за КТБ, едвам откакто изпратих искане до всеки да каже дали е склонен. Не желая да се компрометира свободата на изложение при идващите КСНС. Големият грях във връзка с българската политическа класа е, че не помниха македонските българи. Това го няма нито в контракта, нито в рамковата позиция, нито във ветото, наложено от ГЕРБ през 2020 година По тематиката за РСМ като страна, която дискриминира нашите сънародници, стартира да се приказва през предходната година от мен. Проблемът не е двустранен, а европейски, тъй като визира Копенхагенските критерии, дискриминирането на човешките права. Тогава беше създадена от служебното държавно управление програмата 5 плюс 1. Оттогава потегли разбирането на всички водачи в Европейски Съюз, че този въпрос би трябвало да бъде решен. Основното искане би трябвало да бъде смяна на Конституцията, тъй че македонските българи да бъдат вписани в нея. Поставих изискването това да бъде наложително за започване на договарянията. Тогава единствено Има Такъв Народ ме поддържа в това. Нашата политическа класа одобри този метод едвам, когато той пристигна посредством президента Макрон. Благодарен съм на него и френското председателство, че това беше заложено. Френското предложение е оформянето на преговорната рамка. Решението за включване на българите е европейски метод. Френското предложение подсигурява човешките права. Изкореняването на езика на омразата и механизмите за тяхното премахване се намират в протокола. Ако бяхме създали нещата още при започване на Френското председателство, щяхме да имаме по-добър Протокол. Радвам се, че Европа одобри тази позиция и застана зад своите принципи”.

„ Специално за нас е удовлетворяващо, че президентската институция постъпва в действителност отговорно в подобен миг. Нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии. Помним задоволително добре, с цел да можем да вършим съпоставения с представители на Президентството преди и в този момент. Вашата роля е извънредно значима и е прелестно, че ясно го осъзнавате и не се криете зад някой различен ", сподели още Тошко Йорданов.

„ Консултациите се правят в каскада от рецесии. Това изисква отговорно деяние освен в народен, само че и в интернационален проект. Трябва амбициозна, единна външна политика, с цел да отстояваме ползите си и да не допуснем България да остане в периферията на Европейски Съюз. Надявам се да извличате поука от миналата година. Не мога да не отбележа Вашата поредна позиция при отстояване на националния интерес по въпроса с РСМ. Затова чакам и Вашето отговорно отношение при договарянията за сформиране на държавно управление. Сложна е обстановката в Народното събрание, нужни са старания за сформиране на държавно управление. От друга страна са нужни дейности за приемането на значими закони за ПВУ и бюджета. По тази причина е значима позицията на всяка една партия ", сподели от своя страна Румен Радев.

От Има Такъв Народ благодариха на президента за оценката и думите.

„ Благодаря за оценката, че сме поредни, тъй като в българския политически живот това не е на респект. За предпочитане е лицемерието и промяната на мнението съгласно това накъде задуха политическият вятър”, добави Тошко Йорданов.

„ За разлика от други сътрудници, които желаят да ръководят независимо, ние ще бъдем градивни. Да забележим връчването на мандата на Политическа партия и метода, по който те ще подходят, и всички по реда си, и ще решим. Решение на президента е на кого ще връчи третия мандат”, сподели Станислав Балабанов от Има Такъв Народ след края на консултациите при президента за сформиране на държавно управление, съобщи Нова.

„ След вчерашното отсъствие на две от политическите сили сме почнали договаряния по член 99 от Конституцията в пълномощията на президента и той е задължен да го извърши. Вчера той предложения всички политически сили, те бяха длъжни да се отзоват, само че за жалост виждате че това не се случи. Президентът би трябвало да реши дали ще изчака или дали ще стартира да връчва мандатите”, добави Ива Митева от Има Такъв Народ.

По отношение на настояването на Има Такъв Народ за разсекретяване на протоколите от КСНС за РСМ през януари, Тошко Йорданов разяснява: „ Знам, какво приказва министър-председателят. Президентът сподели, че тази концепция, която е стартирал преди този момент за българите в Конституцията на РСМ, а по-късно и всичко останало, беше подкрепена само от Има Такъв Народ. Останалите бяха срещу. В момента те се кълнат какъв брой хубаво предложение имало от Франция, а те бяха срещу това. Трябваше да излезем с общо мнение след съвета – излязохме. Можеше чисто теоритично в него да се приказва повече за правата на българите, и то да бъде заложено вътре, и чисто теоритично един човек се скара с президента, даже абсурдът беше очи в очи “, добави Йорданов. На въпрос кой е бил този човек, той отговори „ забравих “. „ Човек, който е податлив да самообявява себе си за светец, за разбирач на всичко “.

Снимка: Георги Димитров
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР