Има такъв народ“ e готов да стане част от нов

...
Има такъв народ“ e готов да стане част от нов
Коментари Харесай

ИТН: Добре е лидерите да отстъпят встрани, а да излязат експертите. Червени линии няма да поставяме

„ ИТН “ e подготвен да стане част от нов кабинет дружно с Продължаваме промяната, Българска социалистическа партия и Демократична България, стана ясно при консултациите провеждани от президента Румен Радев.

Лидерите да правят отстъпка настрана, споделиха още от Има Такъв Народ и допълниха, че няма да упорстват за министър председател, в случай че президентът връчи третия мандат за сформиране на държавно управление в границите на 47-ия парламент на тях. Президента Радев се обърна към представителите на „ ИТН “ с думите: „ Решение на вашата партия беше да напуснете държавното управление, което изправи 47-ото Народно заседание пред нуждата да излъчи ново управническо болшинство или да отиваме на нови предварителни парламентарни избори. Затова е значимо да споделите каква е вашата позиция във връзка с напъните за основаване на ново управническо болшинство? Около какви цели вие виждате сформирането на ново държавно управление? Отворени ли сте за разговор? Към кои политически обединения, при какви условия? Поддържате ли още червени линии по някои кардинални положения? Имате ли имена в забранителен лист във връзка с едно ново ръководство? Как виждате развиването в тази обстановка, тъй като би трябвало да сме реалисти и Вие от вашия насъбран парламентарен опит да знаете, че в интервал на тежки рецесии оставянето на страната без парламент е огромно тестване за хората и политическата система “.
Председателят на ПГ на „ ИТН “ Тошко Йорданов в отговор на казаното от президента Радев съобщи: „ Започнахте с това, че ние сме политическата мощ, която напусна държавното управление и се стигна до обстановката, която е. Само желая да отбележа, че тъкмо Вие доста добре знаете, че един от нашите съдружни сътрудници в действителност наруши съдружното съглашение и решението, което взехме всички тук, пред вас, на консултативния съвет. Така че не бих споделил, че ние сме напуснали държавното управление и сме довели обстановката до сегашната, а по-скоро неспазването на националните ползи от един от нашите съдружни сътрудници докара до тази обстановка “. Йорданов уточни като съществена причина да се разпадне обединението Кирил Петков и Асен Василев, като уточни, че политическите водачи е добре да правят отстъпка малко по-встрани.
„ Отворени сме за диалози и в случай че възложите мандата на нас, това е ваше решение на коя партия – ние, уповавам се и останалите три партии да подходим по един и същи метод, отворени за разговор с някогашните си съдружни сътрудници. Ние червени линии няма да слагаме за някогашните си съдружни сътрудници, като споделяме, че няма да приказваме с тая партия или ще приказваме единствено с депутатите, за което ще си спестя определението “, уточни пред Румен Радев ръководителя на парламентарната група на “Има подобен народ ” Тошко Йорданов.
По мотив въпроса на президента Радев дали Има Такъв Народ ще упорстват за министър-председател от тяхната партия, Йорданов уточни: „ Нямаме искания министър-председателят да бъде от нашата политическа мощ. Бъдещите съдружни сътрудници дружно би трябвало да стигнат до решение какъв да е министър-председателят, тъй че да сплоти най-малко тези четири партии, нямаме никакво твърдо изискване да е непременно от Има Такъв Народ. … Никога не сме били с упоритостта да тикаме някой начело единствено тъй като е от Има Такъв Народ. Никога не сме си разрешавали това. ”
След срещата, пред публицисти Ива Митева уточни: „ Имаме вяра, че ще стартират да се водят диалози. Ние сме декларирали намерено, че сме диалогични, че ще беседваме с всички, тъй че погледът ни сега е ориентиран към президента. Ние през цялото време споделяме, че е добре водачите на партиите да правят отстъпка малко настрана. Червени линии няма да слагаме. Ние считаме, че мандатът би трябвало да отиде там, където ще е най-големият обединител и ще е с максимален късмет да сформира държавно управление. Считаме, че на този стадий е значимо да има парламент, и то не за друго, а тъй като обстановката сега е такава, че би трябвало да има работещ парламент. Решение на президента е на кого ще даде мандата “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР