Има такъв народ дава пресконференция по повод предложения от партията

...
Има такъв народ дава пресконференция по повод предложения от партията
Коментари Харесай

ИТН: 50% от българите искат президентска република

" ИТН " дава конференция във връзка оферти от партията референдум за смяна на държавното устройство от парламентарна в президентска република.

Те показаха социологическо изследване на френската организация " Ипсос ", съгласно чиито резултати 50% декларират поддръжка за смяна на държавното ръководство в президентска република, а 46% са срещу.

Проучването е извършено по метода телефонно изявление измежду 1000 респонденти у нас в интервала 19 декември 2022 година - 10 януари 2023 година

53% са съгласни с концепцията за осъществяване на референдума, а 44% не са съгласни. Най-висока поддръжка концепцията среща измежду хората на възраст сред 18 до 45 години - към 60%.

44% биха се присъединили в подписката за привикване на референдума, а 46% не биха.

26,1% от запитаните са задоволени от сегашното равнище на демокрацията в България, до момента в който 73,1% декларират липса на задоволеност.

87% не имат вяра на Народното събрание. над две трети не имат вяра на Министерски съвет и прокуратурата - 70 и 66 % надлежно. Заявеното доверие към съда 37%.

Висок заем на доверие има към президента: 61% му имат вяра, а единствено една трета показват съмнение. В сходство с това единствено 8% декларират, че правомощщията на президента би трябвало да бъдат лимитирани, до момента в който съвсем половината (45%) иста разширението им. 43% са удовлетворени с настоящщите пълномощия на президента.

49% считат, че държавното управление би трябвало да се предлага от президента, а 38% са за това кабинетът да се предлага от партия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР