има своите бележки по внесения от Продължаваме промяната законопроект

...
 има своите бележки по внесения от Продължаваме промяната законопроект
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: ГЕРБ разчитат, че няма да има правителство с първия мандат


" " има своите бележки по импортирания от " Продължаваме промяната " законопроект за антикорупционната комсиия. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ зам.-председателят на ПГ на " ".

Дебатът ще бъде комплициран. Имаме своите опасения КПКОНПИ да не се трансформира още веднъж в " бухалка " на власта. По наша оценка в законопроекта не се съдържат задоволително гаранции за засегнатите физически и юридически лица, съобщи тя.

Обществото би трябвало да одобри, че сполучлива битка с корупцията е невъзможна без реформирана прокуратура. Прокуратурата е тази, която би трябвало да повдига обвинявания. Без влезнали в действие неоправдателни присъди, ние не можем да приказваме, че има сполучлива битка с престъпността. А с цел да имаме неоправдателни присъди, би трябвало да има импортирани обвинителни актове след качествено следствие. Когато обаче се стигне до покачване на обвинявания на тези, които бъркат най-дълбоко в джобовете ни, прокуратурата си измисля всевъзможни оправдания, акцентира Йорданова.

Ще водим спор с основния прокурор по съответни законодателни начинания във формата, организиран в Конституцията – в избран интервал от време той би трябвало да дава отговор на депутатски въпроси в Народното събрание. Това е уреденият формат, при който би трябвало да има явен резултат, уточни депутатът от Демократична България.

По думите ѝ трябва да стартира необятен публичен спор в границите на правната комисия за промяна в прокуратурата, ограничение на властта на основния прокурор и основаване на ефикасен надзор над обвинител №1. Според нея би трябвало да има спор и за промени в Конституцията.

Демократична България ще търси необятен консенсус в Народното събрание по значимите закнопроекти, изключително по Плана за възобновяване, войната в Украйна и възстановяване на бизнес климата. Казахме ясно, че би трябвало да има постоянно държавно управление, само че не можем да подкрепим държавно управление с първия мандат на ГЕРБ. Ще изчакаме да забележим какво ще предложат Политическа партия с втория мандат. Ако третият мандат пристигна при Демократична България, ще създадем всичко допустимо за търсене на формула, разяснява.

Притеснявам се, че сякаш ГЕРБ разчитат, че няма да има държавно управление с първия мандат, тъй като на първото съвещание на правната комисия е включен законопроект за връщане на хартиената бюлетина, което е податка към така наречен коалиция на хартиената бюлетина, която може да направи опит за сформиране на държавно управление с третия мандат. Създава се усещане, че в Народното събрание има болшинство, което желае да се върнем обратно. Това не е добре за българската народна власт, сподели още Йорданова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР