Има струпване на пистата на популизма. Остават твърде много свободни

...
Има струпване на пистата на популизма. Остават твърде много свободни
Коментари Харесай

Антоний Гълъбов разби Радев, Хр. Иванов и БСП

Има скупчване на пистата на популизма. Остават прекалено много свободни пространства за сериозна политика, споделя доцент Антоний Гълъбов в особено изявление за " Стандарт " Първата вълна на коронавирус засегна сивия бранш, идната ще се отрази и на светлия
- Г-н Гълъбов, по какъв начин ще коментирате влизането на прокуратурата в президентството, това нов стадий ли е във войната на институциите?
- Прокуратурата има правото да влезе във всяка администрация и във всяка институция, тъй че не виждам никакъв проблем в това. За мен няма война сред институциите. Както бе задържан министър в Министерство на околната среда и водите, както бе задържан заместник-министър, по този начин и администрацията на президента е част от държавната администрация. Тук няма никакво съображение да се търси опълчване на институциите, те не престават да работят. Въпросът е, че хората, които ги съставляват, от време на време си насочат взаимно някои реплики, само че това не е война на институции.
Войната на институции би означавало те да престанат да работят.
- Има ли съображение да се приказва за предварителни избори?
- Разбира се, че не, защото никой не желае избори. Няма политически индивид в България, който да го желае, което не значи, че няма да приказваме за предварителни избори до постоянните.
- А по какъв начин ще коментирате акцията на Христо Иванов на плаж " Росенец "?
- Лично аз не одобрявам смесването на цивилен активизъм с политически партии. Това е възможно за държание на цивилен деятели, само че когато има разбъркване на двете неща, това постоянно основава особена вероятност. Очевидно е, че няма по какъв начин съпредседател на политическа партия инцидентно да е решил да излезе на брега тъкмо там, където знае, че има охранявана зона.
- Как гледате на новите политически планове - на Васил Божков, на Слави Трифонов?
- Партията на Слави към този момент е записана - " ИТН ". А абревиатурата Има Такъв Народ може да бъде разчетена и като " И по този начин нататък ". В прочут смисъл това добре отразява положението на партийната система. Явно е, че ще има и други политически планове, само че за жалост те се дублират като профил. Всички са анти-ГЕРБ, всички желаят всичко, само че за жалост остават доста свободни чисто политически пространства. В момента нямаме достоверно ляво политическо посланичество, нямаме чисто десен политически индивид, защото " Демократична България " сигурно не е това. Има скупчване на пистата на популизма и прекалено много свободни пространства за сериозна политика.   
- Дали някой ще ги запълни, по какъв начин мислите?
- За страдание, не съм оптимист в това отношение, защото ние сме към този момент на девет месеца разстояние от постоянните избори. И един сериозен политически план вляво или вдясно, с демократична или с консервативна устременост, би трябвало към този момент да е конструиран и да е на терена, в случай че има желанието да се явява на тези парламентарни избори. В момента не виждам подобен. Говоря освен за друг план, а за политическа партия с явен идеологически профил и смислена управническа стратегия. Партия, която да убеди българските жители, че е в положение да ръководи по друг метод. Това е, което липсва сега. Имаме " Всички против ГЕРБ " и това по някакъв метод активизира симпатизантите на тази партия, само че прави неразпознаваеми останалите политически субекти. Това води до еднообразност, до загуба на профил.
- От друга страна, основаването на една такава систематична партия - освен със симпатизанти, само че и с членове, желае доста повече време.
- Така е, само че имаше време, което за жалост не бе употребявано, с цел да се построи логичен политически план. Да се предложи политическа партия, която да има реалистични искания към властта. Засега няма такава.
- Боричканията в Българска социалистическа партия по какъв начин ще се отразят на партията?
- Изглежда, че и членовете, и симпатизантите на Българска социалистическа партия са обезпокоени от това, което се случва в управлението. Те са обезпокоени и от това, че Българска социалистическа партия, макар че приказва коренно, от ден на ден губи доверие в претенциите си. Едно от неприятните решения бе да се желае още веднъж избор на съмнение и Българска социалистическа партия го направи. Това е проява на изтощение. И за жалост методът, по който наподобява, че ще бъде дефиниран вота, ще го направи съвсем неправилен.
- Малко безсистемното въвеждане на ограничения, разхлабване и връщане още веднъж по какъв начин се отразява на доверието в политиците?
- Аз не считам, че това директно рефлектира в доверието към партията. Ясно е, че всички страни в Европейски Съюз следват почти едни и същи ограничения, пробват се да следват динамичността на развиване на епидемията. Някои страни едностранно вкараха карантина - за мен решението на Австрия бе чисто политическо. Но в последна сметка всички държавни управления танцуват този танц с вируса, тъй като няма по какъв начин другояче да се поддържа надзор. По-лошият вид би бил, в случай че се отзовем в обстановка на некадърност да се управлява разпространяването на болестта.
- Как ще коментирате компроматите със фотоси и пачки?
- Това е политическа инфантилност.
- Но пък несъмнено залага на избрани настройки на публиката?
- Изглежда, че да. На фона на доста съществени и тежки следствия това звучи детско. Имам  поради офицера от НСО, който бе с повдигнато обвиняване за проведена незаконна група, следствието за застъпничество на наркомрежи. Това са доста тежки следствия, които имат голямо значение, само че на тях, както виждате, не се отделя доста внимание. Иначе може да си препращаме фотоси до безспир, само че това не води до съществено следствие на корупция и до съществени диалози за нея. Темата за секретаря на президента е доста по-сериозна, защото до момента постоянно, когато се заприказва за корупция, се подразбира по-скоро рушвет. Мисли се, че един човек е дал пари на различен. А в този случай виждаме самата търговия с въздействие. Обикновено сме привикнали да мислим, че корупцията е работа сред двама души, а тя постоянно е най-малко с един медиатор. На фона на всичко това комиксите и " арабските нощи " не са сериозна тематика.
- Предполагам, че ще се усилят с наближаването на изборите?
- Най-вероятно, само че сега имаше гърмеж, защото доста хора взеха решение да се възползват от пандемията, с цел да активизират някакъв вид популистки реакции. Предполагам, че август ще утихне и от септември още веднъж ще влезем в тази фаза..
- Като се върнем от морето...
- Да, а като се върнат и тези, които измислят тези схеми. Големият въпрос е, че България има доста значими задания, които трябваше да извърши, а към тях няма нито внимание, нито ангажираност на обществото. Имам поради и от позиция на финансова рамка, и на стратегическо развиване на Европейски Съюз, и от позиция на личната ни стратегия за развиване до 2030 година. Това са тематики, за които трябваше да бъде отделена тази година, тъй като от тяхното решение евентуално ще зависи животът на идващото потомство български жители. Но за жалост нито политическите елити, нито гражданският бранш съумяха да наложат тази тематика.
- Може би частично пандемията е причина, въпреки че не съм прекомерно сигурна в това...
- Аз също не съм. Ние прекомерно дълго заобикаляме въпроса, на който се натъкнахме по време на тази пандемия - че ние не сме в положение да подъдржаме общ ред. Не сме в положение да го приемем и да го следваме. Всеки опит да се съблюдава този ред бива оспорван, без да се предлага различен. Няма опция, няма предложение по какъв метод да се обезпечи здравето на хората.
- Но нямаше и оферти от страна на властта по какъв начин стопански да бъдат обезпечени хората в този интервал.
- Всъщност първата вълна засегна най-тежко тези, които работеха в сивия бранш. Най-чувствително засегнатите работни места бяха на хора, които бяха зле обезпечени, а това сътвори проблеми и при регистрирането им в бюрата по труда. Въпросът е за идната вълна, тъй като тя ще засегне браншове, в които официално са спазени всички условия на трудовото право, само че поради свързаността на нашата стопанска система с непознати стопански системи това към този момент ще се отрази зле и върху светлия бранш.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР