Има стотици имена в нашата многострадална история, които не могат

...
Има стотици имена в нашата многострадална история, които не могат
Коментари Харесай

Почетоха паметта на Колката в родната му къща в Люти брод

Има стотици имена в нашата многострадална история, които не могат да бъдат забравени, не могат да бъдат изтрити от страниците ѝ. В нашия роден край такова е името на Никола Марков – Колката.
Роденият в село Люти брод преди 95 години юноша, едвам навършил 20 години, е окачен на бесилото поради своите идеали за правдивост, тъждество и приятелство, поради всеотдайната си битка за обикновеното право на хората да живеят по-добре.
Убийците му правят закононарушение съгласно тогава настоящия Закон, като го осъждат на гибел, а той не е навършил пълноправие. Впоследствие преднамерено трансформират този собствен закон и единствено два часа откакто е почнала неговата 21-ва година, го умъртвяват. Грешат! Колката е жив и през днешния ден! Саможертвата му не може да бъде заличена от националната памет!
Множество от признателни негови съселяни и поданици на Мездра, София и Враца се събраха на 13 октомври – деня на неговата крах – пред родната му къща в Люти брод и поставиха венци и цветя на гранитния му монумент, повдигнат преди повече от четири десетилетия в двора.
Възпоменателното празненство откри неуморимата Василка Стойкова, а ръководителят на Общинската организация на Българска социалистическа партия в Мездра доктор Илияна Михайлова произнесе енергично слово за късия живот, битката и трагичната крах на героя. Председателят на Областния съвет на Българска социалистическа партия Иво Лилов в словото си акцентира, че „ имената на тези, които са дали живота си за националната независимост, няма по какъв начин и не могат да бъдат забравени. Нека помним – сподели той, - че през днешния ден доста неща от предишното са на път да се повторят... “
Тържеството в памет на Никола Марков – Колката, на което участва и кметът на общината инж. Генади Събков, приключи с къса литературно-музикална стратегия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР