Има справедливи правила за заплащането на лекарите, сестрите и санитарите,

...
Има справедливи правила за заплащането на лекарите, сестрите и санитарите,
Коментари Харесай

Има правила за заплатите на сестрите и те трябва да се спазват, смята здравният министър

Има обективни правила за заплащането на лекарите, сестрите и санитарите, и те би трябвало да се съблюдават. С тяхното разработване моят ангажимент като министър завършва, съответните заплати зависят от работодателите на ангажираните в здравната система. Така може да се заключи коментарът от през днешния ден на здравния министър Кирил Ананиев във връзка митингът на медицинските сестри.

" Премиерът и здравният министър не усилват заплатите. Ние дефинираме разпоредбите, по която най-справедливо да се разпределят парите. Методиката се одобри от съсловните организации, управленията на лечебни заведения и синдикатите ", аргументира се министърът.

Той разясни, че всяка болница сама избира кой да е методът са образуване на възнаграждението. " Повечето залагат на ниски заплати, като посредством спомагателното материално стимулиране се образува по-висок приход ", уточни Ананиев. Той разясни, че освен това състояние сестрите в лечебните заведения, които имат работа и са търсени, получават брутен приход сред 1100 - 1500.

Според Кирил Ананиев няма по какъв начин да се одобри минималната заплата на сестрите да е в размер на две минимални работни заплати. " При това състояние стартовото хонорари ще се надвиши това на лекарите с една компетентност в регионалните лечебни заведения, което през юли е било 990 лв. ", добави той.

По мотив въпросът на премиера, какво е станало с отпуснатите 86 милиона в допълнение за здраве и за какво те не са стигнали до сестрите Ананиев посочи: " Правителството даде 36 млн лева, които се дадоха на незабавната помощ, белодробните и педиатрични лечебни заведения и лечебните заведения в труднодостъпни региони. Отделно с 50 млн лева от НЗОК се усилиха цените по всички клинични пътеки. Такова изключително финансиране на бранша до в този момент не е не е имало.

Здравният министър още веднъж повтори, че шефовете на здравните заведения са тези, от които зависи заплатите на работещите в системата да са по-високи.

По мотив рецензиите на Българския лекарски съюз против плануваните промени в здравната система, които плануват унищожаване монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) като единствен длъжник на медицинските услуги от главния пакет и нахлуване на частни здравни фондове, Ананиев сподели, че е сюрпризиран.

" Тази тяхна позиция е от юли. Водим диалози непрекъснато. Ясно е, че моделът не е финален. При това състояние посредством позицията може би вземат решение вътрешно съсловни проблеми в организацията. Дано да не са и други техните претекстове, поради интервалът ", добави той. Попитан дали има поради идните избори, Ананиев сподели, че тъкмо това засяга.

В изявлението здравният министър уточни, че с смяна в разпоредба страната ще финансира и трансплантации в страни отвън Европейски Съюз. За момента това било единственото, което може да се направи, с цел да се даде късмет за живот на нуждаещите се от нов бял дроб.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР