Има списък и критерий за специалностите от професионалното образование, за

...
Има списък и критерий за специалностите от професионалното образование, за
Коментари Харесай

МОН изготвил списък за специалностите от професионалното образование, за които ще има недостиг на пазара на труда

Има лист и аршин за специалностите от професионалното обучение, за които има предстоящ, предстоящ дефицит на пазара на труда.

Това сподели на брифинг по настоящи въпроси министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила. Той изясни, че това са специалности, по които броят на заетите, предстоящи да се пенсионират през идващите пет години, е най-малко два пъти по-висок от учениците, учащи се по тези специалности в професионалните учебни заведения. Тези специалности ще получат в допълнение финансиране и за тях ще има изключение при минималния брой възпитаници за образуване на паралелки. Тези професионални учебни заведения ще могат да образуват маломерни паралелки с тези спомагателни средства, заяви министър Вълчев.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова изясни, че тези специалности са в 12 професионални посоки и измежду тях са транспортните услуги, машиностроенето, металообработването и металургията, моторните транспортни средства, електротехниката и енергетиката, строителството, питателните технологии. Тя разяснява, че това са професионални посоки, които са основата на нашата стопанска система. Сред тях са пътно-строителната техника, подемно-транспортната техника, автотранспортната техника, употребата на автомобилния превоз, стругарството, локомотивите и вагоните, металорежещите машини, заваряването, вътрешните ВиК мрежи, външните облицовки и настилки. Списъкът е извънредно обстоен и в него са 55 специалности, които изискват наложително квалифицирана работна ръка, разясни Михайлова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР