Има спешна нужда компаниите да предприемат предпазни мерки, които биха

...
Има спешна нужда компаниите да предприемат предпазни мерки, които биха
Коментари Харесай

Институтът IFO очаква стотици милиарди производствени загуби в Европа

Има незабавна потребност фирмите да подхващат защитни ограничения, които биха им разрешили да възобновят производството и по едно и също време с това да лимитират разпространяването на епидемията

Борбата против ковид ще докара до индустриални загуби за стотици милиарди евро за страните в Европа. Това демонстрират последните калкулации на немския институт IFO. " Освен медицински аргументи съществуват и стопански аргументи за вложение на големи суми в опазването на здравето. Това би помогнало за преодоляване на епидемията и в това време ще ни разреши последователно да премахнем възбраните за бизнеса и учебните заведения ", споделя президентът на организацията Клеменс Фуст. Институтът преглежда Англия, Италия, Испания, Франция, Австрия и Швейцария, като се стопира настрана на заплахите за Германия.

Според Фуст има незабавна потребност фирмите да подхващат защитни ограничения, които биха им разрешили да възобновят производството и по едно и също време с това да лимитират разпространяването на епидемията. " Ако прекъсването продължи повече от месец, индустриалните загуби бързо ще доближат измерения, които ще са надалеч повече от предходните рецесии или естествени бедствия, най-малко в историята на Европейския съюз. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Институтът е пресметнал какъв брой добавена стойност се губи, в случай че производството бъде прекратено - за два месеца сумата е сред 950 милиарда и 1.66 трлн. евро в обсъжданите седем страни. Той също по този начин прави оценка следващи разноски от забавено връщане към естествена икономическа активност или от трайна амортизация вследствие на банкрути или загуба на бизнес по време на рецесията.

Сметката по страни

Ако стопанската система на Германия е блокирана за два месеца, вредите ще варират от 255 до 495 милиарда евро, според от сюжета. Това значи, че продукцията за годината ще се свие със 7.2 до 11.2 процентни пункта. " Най-добрият сюжет допуска, че производството ще намалее до 59.6% за два месеца, ще се възвърне до 79.8% през третия месец и най-после ще се върне до 100% през четвъртия месец. " Ако това отчасти прекъсване се разшири до трети месец, загубите стигат до 354 - 729 милиарда евро, което значи загуба на напредък от 10 до 20.6 процентни пункта ", споделя Фуст.
Според изчисленията единствено едноседмично удължение на частичното прекъсване ще докара до спомагателни вреди от 25 до 57 милиарда евро.

" Кризата предизвиква и огромни изкривявания на пазара на труда, които са по-лоши даже от тези в разгара на финансовата рецесия. " Според сюжетите на института до 1.4 млн. работни места на цялостен работен ден могат да бъдат съкратени и повече от 6 млн. чиновници могат да преминат на повърхностен работен ден.

Два месеца отчасти закриване на предприятията във Англия ще доведат до загуби от 193 милиарда до 328 милиарда евро. Това ще понижи годишното произвеждане с от 7.7 до 13 процентни пункта. Ако прекъсването се удължи до три месеца, вредите доближават до 271 - 480 милиарда евро, или загуба от напредък от 10.7 - 19 процентни пункта. Само удължаването на една седмица във Англия ще докара до спомагателни разноски 19 - 38 милиарда евро.

В Италия , която е най-силно наранена, институтът пресмята, че двумесечно отчасти прекъсване ще коства от 143 до 234 милиарда евро, според от сюжета, и ще ограничи растежа със 8 - 13.1 прочие пункта за година. Ако прекратяването на активността се удължи до три месеца, загубите нарастват до 200 - 342 милиарда евро. Само удължаването със седмица в Италия ще докара до спомагателни вреди от 14 - 27 милиарда евро.

В Испания , която е мощно наранена от вируса, институтът чака двумесечно прекъсване да докара до индустриални загуби за 101 - 171 милиарда евро, като по този метод понижи годишния растеж с 8.1 - 13.8% прочие пункта. С преустановяване от три месеца разноските доближават 141 - 250 милиарда евро. Удължаването с една седмица в Испания ще докара до спомагателни разноски от 10 до 20 милиарда евро.

За Франция институтът чака интервал на прекъсване от два месеца да докара до загуби от 176 до 298 милиарда евро, според от сюжета, и да понижи годишния размер със 7.3 - 12.3 процентни пункта. Три месеца без работа ще значат индустриални загуби от 247 до 436 милиарда евро, или 10.2 - 18 прочие пункта изгубен напредък. Удължаването с една седмица на блокадата ще докара до спомагателни вреди от 18 до 35 милиарда евро.

В Австрия институтът пресмята индустриални загуби от 34 до 57 милиарда евро при частична обсада от два месеца. Това понижава годишния ритъм на напредък с 8.5 - 14.2 процентни пункта. Ако прекъсването се удължи до три месеца, разноските стигат до 47 - 83 милиарда евро, което значи загуба на напредък от 11.9 до 20.9 прочие пункта. Удължаване единствено с една седмица ще докара до спомагателни разноски от 3 до 7 милиарда евро.

За Шве йцария сметките демонстрират, че два месеца отчасти затваряне ще значи вреди за 49 - 81 милиарда евро, съгласно сюжета, което ще понижи годишния растеж със 7.8 - 12.9 прочие пункта. Ако блокадата продължи три месеца, загубите нарастват до 69 - 119 милиарда евро, или загуба на растеж от 11 до 19 прочие пункта. Седмично удължение ще коства сред 5 и 10 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР