Има спешна необходимост от разработване и осигуряване на достъп до

...
Има спешна необходимост от разработване и осигуряване на достъп до
Коментари Харесай

Антибиотичната резистентност става все по-голяма заплаха за новородените в цял свят

Има незабавна нужда от създаване и обезпечаване на достъп до нови антибиотични лекувания поради възходящия брой резистентни към медикаменти инфекции измежду бебета. Неонаталният сепсис става все по-голямо предизвикателство на всички места. За това сигнализира доктор Маника Баласегарам, изпълнителен шеф на Глобалното партньорство за проучване и развиване на антибиотиците (GARDP), съобщи pharmatimes.com.

Организацията разгласява втората част от констатациите си от огромно обсерванционно изследване, което се концентрира върху новородени бебета с клинично диагностициран сепсис – една животозастрашаваща зараза, която съгласно откривателите е и ще бъде все по-сериозен проблем в околните години.

GARDP организира огромно изследване върху неонаталния сепсис във всички негови аспекти, което обгръща 19 лечебни заведения на четири континента.

Получените резултати потвърждават забележителното влияние на антибиотичната устойчивост върху неонаталния сепсис – съществена причина за гибел, която визира до 3 млн. бебета годишно. Проучването преглежда резултатите от повече от 3200 новородени с неонатален сепсис и разкрива, че все по-голям брой бебета умират заради резистентни инфекции, защото актуалните лекувания са станали неефективни.

„ Бебетата са изключително уязвими към инфекции заради незадоволително развитата им имунна система “, разяснява доктор Сали Елис, началник на плана за детски антибиотици в GARDP.

Според специалиста казусът се усложнява от това, че бебетата умират заради неналичието на положителни благоприятни условия за лекуване.

„ Това изследване ни даде обилие от данни за неонаталния сепсис, с цел да проектираме нови и усъвършенствани лекувания особено за бебета. 11% от новородените бебета със подозрение за неонатален сепсис са умряли по време на изследването, а процентът се усилва до 18% при новородени, при които патогенът е открит и доказан след микробиологично проучване “, споделя основният откривател – проф. Майк Шарланд от St George`s University of London, който е и началник на програмата за антимикробна устойчивост в Penta–Child Health Research.

„ Нашето изследване сподели, че устойчивостта към антибиотици в този момент е една от главните закани за здравето на новородените в международен мащаб. На процедура не се организират изследвания за създаване на нови антибиотични лекувания за бебета с инфекции и сепсис. Това е главен проблем за бебетата във всички страни – както за богатите, по този начин и бедните страни “, добавя той.

Екипът изрича признателност на всички сътрудници и финансисти, защото взаимната им работа е разрешила най-сетне децата да бъдат сложени в центъра на вниманието на интернационалната научна общественост, която търси отговор на проблемите, свързани с антибиотичната устойчивост.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР