Има системен проблем в цялата сфера на управлението на обществените

Има системен проблем в цялата сфера на управлението на обществените ...

С този СЕМ нищо няма да се промени.


"Има системен проблем в цялата сфера на управлението на обществените медии. Той няма да се оправи с мандатността...

Трябва да се мобилизира обществена енергия", коментира пред БНР дипломатът Илиян Василев, един от хората, подписали отворено писмо до министъра на културата Боил Банов, с което се иска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. 

На онлайн среща с генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков вчера министър Банов отказа да  оттегли внесения за обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, защото има подписка на интелектуалци, с която се атакува мандатът на Кошлуков.

 Оттеглянето беше поискано от Балтаков, от депутати, от неправителствени организации и от служители на БНР, с аргумент, че в този текст липсват одобрени от Националното радио предложения.

Дипломатът беше категоричен, че БНР е много по-близо до представата за обществена медия, отколкото БНТ.

"Никой няма да позволи на Боил Банов да си подаде оставката, защото той е част от колодата от карти в това правителство и те се страхуват, че един като падне, ще повлече крак", заяви Василев.

По думите на дипломата не се е състоял истинският разговор:

"Сега разбираме - след подаването на оставка на г-н Балтаков, как иначе обществото да разбере, че г-н Балтаков има 7 или 8 позиции, по които някой е променил...

Работни групи работят, а никой не знае нито варианта, по който експертите от Радиото са участвали, нито варианта, който Министерството на културата е одобрило. Сега е времето - чрез обществени дебати".

Според  Илиян Василев, докато СЕМ не се промени, нищо няма да се промени:

"Те затова сега най-много ще настояват да няма промени и оставката на Балтаков да не се приема, защото те отново ще бъдат изправени пред огромен проблем да консумират последствията си на една дългосрочна политика".

Източник: standartnews.com