Има сигнали, че списъкът със санкционирани по закона Магнитски ще

...
Има сигнали, че списъкът със санкционирани по закона Магнитски ще
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Списъкът със санкционирани по Магнитски ще расте

Има сигнали, че описът със глобени по закона " Магнитски " ще продължи да пораства - това сподели пред публицисти вицепремиерът Илияна Йотова, която участва на доклада за активността на Националното бюро за правна помощ. 

В момента измежду глобените от Съединени американски щати са някогашните министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, някогашният изпълнителен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов, ръководителят на " Русофили " Николай Малинов и члена на съвета на шефовете на атомната централа Александър Николов. Отделно от това Англия наложи наказания против тримата българи, наранени от първия пакет наказания по " Магнитски " - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Според Йотова вторият лист със глобени от Съединени американски щати е " още едно доказателство, че явно не сме си свършили работата ". 

" Няколко Народното събрание - последните, трябваше да одобряват съответното антикорупционно законодателство. Както виждате, на няколко пъти законодателните планове се спънаха в пленарна зала ", сподели още Йотова. Тя добави, че се надява оттук насетне, след изборите, едно съществено устойчиво болшинство със устойчиво държавно управление да има първи приоритет приемането на такива закони.

Попитана какво значи за България, когато основни политически фигури като Румен Овчаров и Владислав Горанов биват глобяват от основен наш сътрудник, Йотова отговори: " Предполагам, че те ще намерят метод да се защитят, тъй като последните няколко дни те споделят, че изнесените обстоятелства не са правилни, тъй че дано да забележим какво ще бъде развиването. Още повече има поръчка от нашите правоохранителни и правораздавателни органи да се продължи с още спомагателни доказателства, тъй че всяка дума сега е непотребна ". 

 Снимка: Булфото

Вицепрезидентът  разяснява и конгреса на Българска социалистическа партия .  " И в най-тревожните си сънища не съм си представяла това, което се случи . За първи път Българска социалистическа партия беше изправена пред един конгрес, в който нямаше никакво значение какви тъкмо документи се одобряват. Цялата пара е излязла в борбата сред разнообразни групи вътре в Българска социалистическа партия ", счита Йотова. В навечерието на изборите това е освен тъжно, а обезпокоително и рисково, тъй като без сериозна и постоянна левица в изискванията на рецесия, няма да са положителни резултатите за всички нас ". Тя напомни и, че има поръчка и за друга левица, която ще се яви независимо на изборите.

Относно изборите, Йотова разяснява, че най-лошото за България е да бъдат " две в едно " , тъй като по този начин ще опорочим вота за локална власт, " а тя е към този момент единствената след президентската институция постоянна власт в страната ".

В зала " Тържествена " на Съдебната палата Националното бюро за правна помощ показа обществен доклад . Освен вицепрезидента Илияна Йотова, участват и министърът на правораздаването Крум Зарков, ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, както и представители на управляващите.

По време на самия доклад вицепрезидентът Илияна Йотова сподели, че колкото повече има оттегляне от човешките права, толкоз повече работата на бюрото за правна помощ има значение. " Всеки човек има право на отбрана и да бъдат предпазени правата му. В последните години има декаданс на човешките права. Нуждаещите се нямат задоволително правна просвета и не могат да пазят ползите си, те не могат да си разрешат правна отбрана ", добави заместничката на президента.

Вицепрезидентът посочи, че през последните години има оттегляне от отвоювани с десетилетия права. " Мнозина приказват даже за първокласни политики, а не са малко гласовете, които гневно им се опълчват ", уточни Йотова. 

 Снимка: Булфото

" Правната помощ покрива разнообразни видове услуги и помощ - информация, юридически съвещания и даване на юрист там, където е належащо. Всичко това се дава изцяло гратис за бедните и уязвимите, с цел да познават още по-добре своите права и да имат още по-лесен достъп до правораздавателните институции ", съобщи вицепрезидентът. Тя посочи обезпечаването на правна помощ за хората, които живеят в беднотия и обществено изключване, за хората с увреждания, за децата. " Всичко това с изключение на правната помощ изисква и доста мощни обществени политики ", акцентира Илияна Йотова. 

Вицепрезидентът подчертава върху два аспекта от активността на Националното бюро за правна помощ - помощта за жертвите на домашно принуждение и за непридружените малолетни и малолетни бежанци и мигранти. Йотова посочи множеството оферти на Националното бюро за правна помощ за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. " За страдание, законът стои на трупчета, лесното опрощение за което са късите животи на последните парламенти. Още по-зле, в последните си дни 48-то Народно заседание гласоподава срещу Закона за изменение и допълнение ", уточни вицепрезидентът. Тя изрази вяра да бъде построен координационният механизъм за битка с домашното принуждение. 

" Признание заслужава и работата ви с малолетните и малолетните мигранти и бежанци, изключително с непридружените. Като част от най-уязвимата група, те не са осведомени за статута си, не знаят на какво могат да разчитат, нямат достъп до професионална правна помощ по частен път. Към това се прибавя и езиковият проблем, а всеки интернационален документ споделя, че правораздаването би трябвало да бъде езиково налично ", съобщи Йотова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР