Има шанс правителство да бъде излъчено с третия проучвателен мандат,

...
Има шанс правителство да бъде излъчено с третия проучвателен мандат,
Коментари Харесай

Анализатори: Новите избори ще доведат до неприятна перфектна буря


Има късмет държавно управление да бъде излъчено с третия изследователски мандат, само че това зависи от Слави Трифонов. Ако усилието се провали, това може да докара до съвършената стихия, разясниха пред Mediapool политологът Първан Симеонов ( " Галъп интрнешънъл " ) и социологът Добромир Живков ( " Маркет линкс " ).

" Ще се направи опит за стабилизационен кабинет с ясна пътна карта, само че с цел да е сполучливо това изпитание, Слави Трифонов би трябвало да се успокои. Аз към този момент не виждам той да се успокоява. Мисля, че е откровено обиден от протичащото се в Народното събрание ", сподели Първан Симеонов в отговор на въпрос дали има късмет за осъществяване на третия управнически мандат.

Добромир Живков е на мнение, че без значение от всичко, възможностите за лъчение на кабинет са напълно действителни с намесата на президента: " Възможно да се осъществя третият мандат, все пак, което се случи. Ще има опити за взаимоотношение от Има Такъв Народ, Демократична България и ИБГНИ, както и помощ от Българска социалистическа партия за някакъв кабинет, който се базира върху служебното държавно управление. Мисля, че и президентът ще изиграе положителна роля в този развой ".

Живков счита, че президентът ще заеме дейна позиция, тъй като, в случай че направи крачка обратно в този миг, това би предизвикало повече въпроси към неговата роля за реализиране на устойчиво ръководство.

" Президентът има поредна позиция, че имаме потребност от постоянно държавно управление, която се пази и от министрите в служебното държавно управление. От тази позиция няма място за оттегляне. Ако тъкмо в този миг той реши да се отдръпне, това по-скоро би провокирало въпроси ", сподели Живков.

Изборите носят единствено опасности

" Едни нови избори няма да решат нищо. Най-много ГЕРБ отново да станат първа мощ и да влязат радикали в Народното събрание ", предвижда Първан Симеонов в отговор на въпроса дали още едни парламентарни избори биха били решение на политическата рецесия.

" Ще имаме Covid рецесия, мигрантска рецесия и политическа безперспективност. Вероятно някои към този момент приготвят своите речи, че парламентаризмът е привършен, че имаме потребност от повече еднолична власт. Излизайки от едноличен модел като нищо на хората ще им се прииска различен едноличен модел. Това са отрицателните сюжети, уповавам се да не се случат ", сподели Симеонов.

Той отбелязва и другата, въпреки и по-малко евентуална алтернатива: " Може да се окаже, че на народа му харесва, че Слави застана против всички. Ако той може да изясни на своите последователи какво тъкмо прави, ще има на какво да разчита. Въпреки това, аз персонално мисля, че Слави по-скоро мина зенита ".

Според Добромир Живков нови избори биха довели до още по-фрагментирана политическа картина.

" Вероятно някакво разбъркване на пластовете ще има. Имаме низходящи трендове при ГЕРБ и Българска социалистическа партия, само че в този момент ще е доста любопитно какво ще се случи с електоралната база на Има Такъв Народ и дали ще изгубят въздействие поради неспособността си да излъчат държавно управление ", сподели Живков.

Какво се случва сега?

" Свидетели сме на сриването на митинга под личната му красива рекламация. Протестът издигна лозунга, че има положително и зло, само че година по-късно се оказа, че нещата не са черно-бели. Протестът допусна, че българите желаят рестарт на страната, а множеството политолози казвахме, че българите не желаят нищо сходно. Голяма част от тях желаеха да се отърват от Борисов, само че никога не желаеха скок в незнайното, нито пък гражданска война ", разяснява Първан Симеонов.

" Ако имаше предпочитание за гражданска война, протестните партии нямаше да имат време да се карат, щяха да се качат на желанието за гражданска война и всички фигури щяха да бъдат одобрявани. Оказа се, че в обществото няма предпочитание за гражданска война и всички протестни партии се опариха. Най-вече се опари Слави Трифонов ", добави той.

Според Симеонов обществото не трябва да търси някаква скрита цел зад държанието на Слави Трифонов:

" Той просто по този начин схваща политиката - че е спечелил изборите и има право да направи държавно управление. Да, задкулисието може да е предостатъчно от това, тук имам поради всяко задкулисие, само че не мисля, че някой е направлявал Слави. Той е безусловно учуден, че е намерил в политиката двуличие, само че аз не преставам да се запитвам – той какво друго е очаквал да откри в политиката. Това е доказателството, че с политика би трябвало да се занимават политици. Този урок българското общество ще го научи по сложния метод, а Слави Трифонов го научава по мъчителен метод ".

Подкрепата за Радев

" Подкрепата на Слави Трифонов за президента Румен Радев е повече спешен пиар, в сравнение с откровена позиция ", разяснява Добромир Живков. Той подсети, че първичната позиция на Трифонов за поддръжка на Радев беше преосмислена и са почнали офанзивите на Има Такъв Народ против служебното държавно управление. Сега Трифонов още веднъж поддържа Радев, до момента в който демонстрира липса на диалогичност.

" Симпатизантите на Има Такъв Народ се втърдяват, те пазят партията и възпроизвеждат тезите на нейните водачи. По-голямата част от обществото обаче не е предостатъчно и е склонно да упреква Има Такъв Народ поради опита да се компрометира парламентарната народна власт и довеждането ѝ до ръба на конституционна рецесия. Говорим за напълно съответните политически измерения на Има Такъв Народ като официална диалогичност, политическа надменност, отвод да бъдат чути гледните точки на другите, както и подозрения в нейната самостоятелност ", сподели Живков.

В тази обстановка Слави Трифонов афишира и поддръжката си за Румен Радев. Според Първан Симеонов водачът на Има Такъв Народ няма явен проект за президентските избори.

" Слави харесва някого и го споделя, само че на следващия ден може и да не го харесва. Усещането ми е, че се хваща за мощна карта, каквато е Радев, само че при тази обстановка не е ясно дали Слави оказва помощ или тежи на президента ", разяснява Симеонов.

Според него дали ще има избори 2:1 през есента е също и софтуерен въпрос. " Не е ясно дали машините разрешават това ", споделя той.

Според Добромир Живков е по-добре президентските избори да се проведат по едно и също време с парламентарните, в случай че се стигне до това развиване. Така ще има по-голяма изборна интензивност и по-голяма легитимност на Народното събрание.

Слави е шокиран

Според Първан Симеонов водачът на Има Такъв Народ е " шокиран " от навлизането си в политическия живот и по друга причина.

" Слави Трифонов си мислеше, че е ултимативната инстанция, която може да те направи за смях в България. Оказа се, че в обществените медии е пораснало едно ново потомство, това е дясно-либерална прозападна общественост, която може да те направи за смях безусловно за една седмица с няколко картинки. Слави Трифонов е шокиран да види това ", споделя Симеонов.

Според политолога става дума за проблем при Слави Трифонов, който може да се назова поколенчески.

" Докато не се успокои, той ще продължи да прави тези внезапни придвижвания на открито и във вътрешността, и ще продължи да потъва в плаващия пясък. С това той може да повлече освен себе си, само че и партиите на митинги, а и президента Радев, а и страната към доста неприятна съвършена стихия ", предизвестява политологът.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР