Има сериозни разминавания в показанията на двамата - по делото

...
Има сериозни разминавания в показанията на двамата - по делото
Коментари Харесай

Ще обвинят ли полицаите, взели подкуп от Любенов с поршето, за лъжесвидетелстване?

Има съществени разминавания в показанията на двамата - по делото за злополуката споделили единствено, че получили сигнал, а по това за тяхното държание - че спрели сходен на поршето автомобил, а водачът миришел мощно на парфюм

Обвинение за лъжесвидетелстване евентуално ше получат служителите на реда Любка Гечева, известна и като Буба, и нейният сътрудник Георги Малински, научи “24 часа ”. Причината е в сериозните разминавания в показанията им по делото за злополуката, при която Димитър Любенов умъртви французин, и тези по следствието за даден им от обвинения водач рушвет.

Гечева и Малински са първите, отишли на злополуката, която стана в неделя, 25 септември, към 4 ч сутринта.

“Получихме сигнал и се отзовахме ”, обяснили двамата, преди да се разбере, че минути преди удара са спрели Любенов, а той им е дал рушвет. Когато това станало ясно, двамата дали показания и по второто следствие.

“Минути преди злополуката спряхме кола като тази от злополуката. Шофьорът миришеше на доста мощен парфюм ”, обяснили сержантите Гечева и Малински. И двамата не споменавали нищо за рушвет, нито за конвой. А съгласно показанията на Любенов патрулът го е спрял 10 минути преди конфликта. Дошъл служител на реда, облегнал се на колата и попитал водача дали е пил. Любенов си признал и споделил, че тръгнал към кола на “Дринк енд драйв ” и сега търсел водача. Униформеният не се легитимирал, не изискал и документите на Димитър.

“Полицаят ме попита какво ще вършим и аз му отговорих, че мога да почерпя или да изчакаме колата на “Дринк енд драйв ”, споделя в показанията си, разказани от “24 часа ”, Любенов. След това униформеният попитал какъв брой пари, а Димитър споделил, че може да отдели 200 лева, и му дал сумата. В неговия роман Буба е била в колата. Освен Любенов имало и още един очевидец, който знаел за подкупа, обясниха от прокуратурата в петък.

След като взел парите, служителят на реда, разпознат по-късно като Георги Малински, обяснил на Любенов, че ще го съпроводят. Това щяло да е единствено до огромен търговски център на околовръстното, тъй като до такава степен е територията на 6-о районно управление (на МВР), от което са униформените.

3 камери са снимали поршето и патрулката, само че самото прекъсване и диалог не са снимани. Тъй като сред първата и втората камера дистанцията е 500 м, а времето сред фрагментите е 6 минути, се счита, че тъкмо тогава е бил контактът. Третата камера е снимала и самата злополука, както и това, че патрулката се отдръпва на заден ход, въпреки да вижда случая, изясни на брифинг зам.градският прокурор на София Иво Илиев. Той и шефката на градската прокуратура Илиана Кирилова описаха за какво служителите на реда не са били арестувани, което стана мотив за следващия скандал сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Вътрешният министър Иван Демерджиев упрекна прокуратурата, че е отказала ареста.

“Проверката за ролята на служители на реда при злополуката стартира от прокуратурата. Аз се обадих на шефа на дирекция “Вътрешна сигурност ” в Министерство на вътрешните работи, откакто видяхме медийни изявления по тематиката ”, описа Кирилова. Тя изясни, че е имала два контакта с Министерство на вътрешните работи особено за униформените. Те били на 28 и 29 септември.

При първия от полицията единствено посочили видеа на патрулна кола и поршето в придвижване, даже не се виждала регистрацията на автомобила на Министерство на вътрешните работи.

" Колата е била със затъмнени стъкла. Лицата вътре не се виждат ”, поясни Кирилова.

Дори при втория случай обаче нямало задоволително данни за осъществено закононарушение от страна на към този момент разпознатите служители на реда, разясни градската прокурорка на София. От Министерство на вътрешните работи желали от прокурора по делото за злополуката да задържи Гечева и Малински, въпреки по проблема с тях да имало друго дело с различен обвинител, добави тя. “Задържането до 24 часа е в пълномощията единствено на Министерство на вътрешните работи ”, уточни още Кирилова. И добави, че имало очевидец, на който Любенов споделил за подкупа още след злополуката. Това най-вероятно е неговият съучастник Стойчо. Той дал показания за рушвета едвам откакто към този момент имало следствие за държанието на служителите на реда. Кирилова изясни, че към момента се събират доказателства и при задоволително такива служителите на реда ще бъдат упрекнати, а може би и арестувани.

Прокурорката добави, че е допустимо вътрешният министър Иван Демерджиев да е бил измамен, когато преди 4 дни даде брифинг, в който упрекна прокуратурата, че забранила арест, както и разгласяването на скандалното държание на чиновниците от Министерство на вътрешните работи.

Кирилова бе безапелационна обаче, че без задоволително доказателства от държавното обвиняване нямало по какъв начин да приказват за присъединяване на служители на реда.

За тяхната роля се разбра в правосъдната зала от адвокатката на Любенов Ива Борисова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР