Има сериозен сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене” и

...
Има сериозен сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене” и
Коментари Харесай

Георги Касчиев: Има сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене”

Има сериозен сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „ Белене” и това не трябва да се подценява. Това разгласи в предаването „ 120 минути” проф. Георги Касчиев , специалист по нуклеарна енергетик. Тя може да бъде подложена на влияние от няколко сеизмични огнища, от които най-опасното е Вранча в Румъния, посочи Касчиев.

През седмицата Народното събрание даде право на държавното управление още веднъж да размрази АЕЦ „ Белене”. Георги Касчиев е дълготраен критик на плана.
Народно събрание даде зелена светлина на „ Белене “, с цел да не се изгубят вложените 3 милиарда лева (ОБЗОР) Сега кабинетът би трябвало да откри вложител, които да се съгласи да взе участие в плана без държавни гаранции
Според него няма вложител, който да не изиска държавни гаранции от България, с цел да се включи в построяването на АЕЦ „ Белене”. Управляващите заблуждават хората, че може да се откри подобен вложител, безапелационен е професорът.

По думите му България няма да има потребност от такава мощ най-малко до 2040 година и това било посочено и в отчета на Българска академия на науките. Между експертите в енергетиката има явен консенсус, че такава централа не е нужна – целите са други, добави Касчиев.

На въпрос за какво тогава още веднъж се размразява планът той разяснява, че става въпрос за финалния стадий от основаването на съюз – ГЕРБ – Българска социалистическа партия и завой от европейско към евразийско развиване.

Вижте целия диалог във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР