Има сериозен риск и в България да навлезе употребата на

...
Има сериозен риск и в България да навлезе употребата на
Коментари Харесай

Стефан Бакалов: Децата купуват наркотици не от дилъри, а по интернет

Има сериозен риск и в България да навлезе използването на фентанил, както се случва в Съединени американски щати и Европа. Това съобщи началникът на отдел " Борба с наркотрафика " на Митница Аерогара София Стефан Бакалов по време на представянето на книгата " Забравих да умра " на Халил Рафати.

По думи на Бакалов, когато някой опиат стартира да се използва в Съединени американски щати, до 5 години той към този момент се употребява и у нас. Същото е и с Европа, само че там срокът е още по-кратък - едвам 2 години. Според него казусът в Съединени американски щати със свръхдозите на опиати е настъпил с навлизането на фентанила и неговите производни, които сега заместват хероина и всички останали опиати. Това се дължи на високата им потенция.

От 1 грам карфентанил могат да се произведат 10 000 дози от него, до момента в който за изработката на 10 000 дози хероин е нужен 1 кг хероин, изяснява Бакалов.

Проблемът настава, когато дилърите вършат дозите, безапелационен е той. Те няма по какъв начин всякога да уцелят точния грамаж и затова фентанилът, който е на пазара, доста постоянно води до свръхдоза.

За предходната година умрелите от свръхдоза в Съединени американски щати са 70 000, като от тях 35 000 са единствено от фентанил. В Европа стартира да се вижда същият проблем, твърди Бакалов и дава образец с Англия, където през предходната година са починали над 100 души. " Това значи, че до няколко месеца това ще стартира да се трансформира в проблем и тук ", отсече Бакалов и увери, че към този момент са взети ограничения, за които обаче няма по какъв начин да даде повече информация.

Според него проблем с опиатите има във всички страни. В някои софийски квартали нещата също излизат отвън надзор.

Трябва да се работи най-вече с децата, тъй като те са бъдещият пазар и главната цел на наркодилъри и наркотрафиканти, изяснява Бакалов и акцентира, че всяка година се организират срещи с над 10 000 деца, което дава резултат.

Бакалов, който се бори с наркотрафика у нас към този момент 27 години, споделя, че преди 15 години бил доста скептично надъхан, само че през последните 4-5 години битката с наркотрафика се е трансформирала в един от целите на правоохранителните органи.

Той изяснява, че в днешно време опасността не е към учебните заведения. Децата към този момент не се нуждаят от дилъри, а си поръчват опиатите по интернет и е невероятно поръчките да бъдат проследени.

Бакалов поучава родителите да не разчитат напълно на учителите за грижата за децата, тъй като главният ангажимент е техен.

Той споделя, че от срещите му в разнообразни учебни заведения в страната е забелязал, че децата са дейни и търсят помощ. Имало даже деца от ромската общественост, които опитвали да издават имена на дилъри. Затова съгласно него е значимо възрастните да дават добър образец.

Бакалов изясни, че има опиати, които наркодилърите употребяват по най-различни способи, с цел да създадат децата подвластни. Един от тези опиати е GBL, който не е доста всеобщ, само че се употребява. Достатъчна е една капка в питието на някое момиче и съпротивителните сили изчезват изцяло, изяснява специалистът.

Според него най-големият камшик през последните години е хероинът, от който съвсем няма изплъзване. Той акцентира, че последните две години производството на опиат в Афганистан се е нараснало с 65% и това не е инцидентно.

Експанзията на новите наркотични субстанции последните 10 години направи по този начин, че хероинът, кокаинът и по-познатите опиати да създадат няколко крачки обратно в използването и производството. И наркокартелите отвърнаха с удвояване на производството и понижаване на цената на стоката. По този метод възвърнаха позициите си, изяснява Бакалов. Така обаче доста повече опиати влизат на пазара.

Той показва, че в България най-масовият опиат е марихуаната, следвана от амфетаминът. На трето място е хероинът, новите синтетични опиати и най-после кокаинът.

Ако може да се съпостави използването на опиати със Западна Европа, ние сме в много по-добро положение от останалата част на Европа, отсъжда Бакалов. Той обаче добавя, че това не би трябвало да ни успокоява, тъй като статистиката сочи, че у нас 10-20% от младежите редовно използват опиати.

При малцинствата най-масово се използва хероинът, до момента в който в центъра се избират амфетамин, марихуана или екстази.

Според Бакалов, когато новите синтетични опиати са навлезли в Европа през 2008-2009 година, българското законодателство е било задоволително съответно и с помощта на това към днешна дата в България казусът не е толкоз сериозен. За страдание обаче не по този начин се е случило с хероина и кокаина преди 20 години. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР