Има сериозен недостиг на учители по математика и природни науки.

...
Има сериозен недостиг на учители по математика и природни науки.
Коментари Харесай

Народен представител от ГЕРБ: Спешно се нуждаем от повече млади хора в системата на образованието

Има сериозен дефицит на учители по математика и естествени науки. С общи старания и в незабавен порядък би трябвало да създадем по този начин, че да притеглим повече младежи в просветителната система. Това разяснява националният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Таня Петрова на провеждащия се във Варна Дискусионен клуб на Българската асоциация на частните учебни заведения. „ Преобладаващата част от учителите са на към 50-годишна възраст. Само преди дни излезе отчет на Европейската комисия с тревожната статистика, че 43% от учителите в България ще се пенсионират в околните 10 години ”, добави варненският народен представител.

„ Целият ми професионален път е минал в просветителната система и знам, че казусът с дефицита на учители стои както пред общинските и държавните учебни заведения, по този начин и пред частните. Затова е значимо да обединим напъните си в търсенето на работещи решения. Това е неоспорим приоритет на Министерството на образованието и науката, което към този момент инициира съответни стъпки за подготовката на нужните фрагменти. Нека подкрепим напъните му с хрумвания и оферти! Колегите в министерството и в отрасловата парламентарна комисия са диалогични и отворени за отзиви и въпроси. С предложенията си можете да допринесете за позитивните резултати ”, моли Таня Петрова, която е дълготраен шеф на ОУ „ П. Р. Славейков ” в морската столица.
Като член на комисията по образованието и науката в 44-то Народно заседание тя увери, че тематиката за частното обучение участва в разискванията по време на съвещанията.

„ Наш дълг е да съхраняваме и обогатяваме просветните си обичаи, тъй като положителното и качествено обучение е отговорност на всеки един от нас ”, посочи Таня Петрова в обръщението си към представителите на асоциацията. Те бяха приветствани и от ръководителя на комисията по обучение във варненския Общински съвет Славчо Славов.
В двудневния конгрес вземат участие също специалисти от МОН, от община Варна и РУО-Варна. Дискусионният клуб стартира в петък следобяд с разискването на въпроси, свързани с организацията на работа, с ролята на водачеството, креативното мислене и нововъведенията в просветителния развой, а през днешния ден акцент ще бъде подложен върху финансовите аспекти на частното образование. В рамките на събитието стана ясно, че в министерството се създава обединен електронен дневник за потребностите на всички учебни заведения.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР