Има сериозен интерес към проекта за изграждане на АЕЦ Белене.

...
Има сериозен интерес към проекта за изграждане на АЕЦ Белене.
Коментари Харесай

Петър Илиев: Има сериозен интерес към АЕЦ „Белене“

" Има сериозен интерес към плана за създаване на АЕЦ „ Белене. Очаква се претендентите да подадат предложения доникъде на месеца ", заяви някогашният изпълнителен шеф на НЕК Петър Илиев.

„ Очакват се сериозни предложения от Китай и от Русия. Това са най-големите претенденти. За Съединени американски щати не мога да ви кажа, към момента се оглеждат. От неофициалните ми диалози знам, че имат огромно предпочитание “, изясни Илиев.

Относно желанието на " General Electric " да взе участие в конкуренцията за втората АЕЦ у нас, Илиев допуска, че ще „ играят “ дружно с съветската " Росатом ".

„ В момента, доколкото ми е известно, се водят усилени договаряния вътре в консорциумите, тъй като даже и " Росатом ", даже и китайците, не са в положение сами, а знаете, че изискванията в състезанието са оборудването да бъде на " Росатом ", напомни Илиев, представен от БГНЕС.

Бившият шеф напомни свое изказване, че България има потребност от тази централа – изключително при настоящето положение на цените на тока в Европа. Илиев е безапелационен, че сигурно цената на тока от АЕЦ “Белене “ няма да е 3-4 пъти по-висока, както се твърди от доста време насам.

Процедурата за избор на стратегически вложител по плана АЕЦ „ Белене “ започва на 22-ри май. Българската страна ще взе участие в плановата компания, екплоатираща АЕЦ „ Белене “ с апортна вноска на активите, включително – лицензираната площадка, наличното съоръжение, издадените решения, позволение, лицензи и други документи, свързани с плана. В процедурата са заложени редица условия за оптималната отбрана на имуществения интерес на българската страна.

Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ “Белене “ е създадена по този начин, че в строителството се позволява да вземат присъединяване и други вложители с миноритарен дял. В състезанието по строителството ще могат да се включат и бизнес компании или лица, които имат желание да сключат дълготрайни контракти за изкупуване на сила.

В наложителните условия на състезанието е записано, че кандидат-инвеститорът ще е длъжен да употребява създаденото съоръжение, да бъдат употребявани всички издадени лицензи, да не се трансформира по никакъв метод дизайнът на оборудването, да се придържа към утвърждения план от Европейската комисия през 2007 година.

Най-висока оценка ще получи оня вложител, който предложи участие на над 30% български компании. Всеки претендент, който предложи по-висок дял, ще има и по-висока оценка при идващото присъединяване в състезанието, изясни Петкова.

По отношение на цената на плана, построяването не би трябвало да надвишава 10 милиарда евро, колкото е оценката на Българската академия на науката и консултанта HSBC. Максимален период за реализация до 10 години.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР