Има седем чудеса на света в античността, а днес UNESCO

...
Има седем чудеса на света в античността, а днес UNESCO
Коментари Харесай

Планета на съкровища по Viasat History - пътуване до днешните чудеса на света |

Има седем чудеса на света в античността, а през днешния ден UNESCO отброява 1121 такива! Близо половината от тях, обаче, са застрашени от естествени бедствия, войни, урбанизация или крах.

В поредицата от шест елементи „ Планета на съкровища “ , която дебютира по на 8 август, неделя, от 20:55 часа , историкът Сър Кристофър Кларк показва тези впечатляващи места по цялото земно кълбо. Пътешествието му минава през Великата пирамида в Гиза, Египет, Националния парк Серенгети в Танзания, „ Двореца на ветровете “ в Джайпур, Индия, пустинята на Йордания, Венецианската лагуна, град Хю във Виетнам и още впечатляващи културни и естествени монументи.

В първи епизод Кларк пътува през Африка, като пътуването му стартира в Египет и неговото завещание от фараоните. Комплексът с пирамидата в Гиза е едно от седемте антични чудеса на света, което е останало непокътнато и до през днешния ден.

В Етиопия, известна с имперската си традиция и древнохристиянските си корени, Кларк посещава изсечените в скалите църкви в Лалибела и дворцовия комплекс Гондар. Минава през спиращия дъха Национален парк Серенгети в Северна Танзания преди да приключи африканското си странствуване на остров Ламу край крайбрежията на Кения.



В епизод втори се насочва към Индия, където ще опознае разнообразните й исторически обекти от международното завещание на UNESCO. Минава през града на Хинду поклониците Варанаси, на крайбрежията на река Ганг, стопира в мегаполиса Мумбай и на остров Елефанта, посещава внушителни крепости и помпозни дворци в Раджастан. Продължава към Тадж Махал в Агра, една от най-известните емблеми на страната. Достига до подножието на Хималаите.

От Индия се насочва към Близкия Изток и известни монументи на UNESCO в Иран и Йордания. Среща се с берберските номади, посещава едни от най-древните човешки селища във Вади Рум и изследва остарелия търговски град Петра. Следващата му спирка е Персепол, столица на персийската империя преди към 2500 години. После пътят му го води към Исфахан с превъзходните му джамии, здания и огромния пазар.

В Латинска Америка се срещат Старият и Новият свят и човек може да открие наследството на цивилизации от преди Колумб, колониалната архитектура и великолепието на природата. Тук Кристофър Кларк посещава сгради в испански колониален жанр в Хавана и Кинто, научава още за международно известната кубинска музика и открива различен присъщ образец на кубинския метод на живот във Винялес вали. Накрая посещава националния парк Галапагос, на 1000 км от южноамериканския бряг, прочут с неповторимата си дива флора и фауна.



Почти на прага на дома си, Кларк посещава културни забележителности в Европа. Пътуването му стартира от Венеция, по-късно изследва замъците по красивия Рейн преди да дойде в Париж – града на светлините и любовта, където посещава Нотр Дам, Лувъра и Айфеловата кула. Накрая доближава Völklinger Hütte в Германия – образец за индустриализацията - и приключва европейското си странствуване в живописните градини Kew в Лондон, с най-големите ботанически сбирки в света.

В последния епизод на „ Планета на съкровища “ Кристофър Кларк изследва културното благосъстояние на Югоизточна Азия. Ангкор в Камбоджа в миналото е бил най-големият град в света, до момента в който през днешния ден останките от храма са най-големият набожен паметник в района.

Кларк изпитва будисткия метод на живот в Луанг Прабанг в Лаос, където опознава дворците и храмовете на града. Изследва впечатляващите тераси с оризища в Бали, Индонезия. Накрая пътешествието му към света приключва във Виетнам, страната известна с Ха Лонг Бей и най-големите пещери в света.

„ Планета на съкровища “ е по Viasat History всяка неделя от 20:55, от 8 август.



Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, един пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден.

Следете на и на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР