Има сближаване на позициите на екологичните организации и властта в

...
Има сближаване на позициите на екологичните организации и властта в
Коментари Харесай

Властта видя сближаване на позиции относно втория лифт в Банско

Има доближаване на позициите на екологичните организации и властта в Банско по отношение на построяването на втори въжен превоз . Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов след извършената кръгла маса по отношение на процедурата по изменение на настоящия План за ръководство на Национален парк " Пирин ". Тя още не е приключена, тъй като има правосъдни каузи - поради изискването да има Оценка на въздействието върху околната среда.
След срещата Симеонов съобщи, че всички са се обединили към концепцията за построяването на втори кабинков въжен превоз на Банско и че огромните скупчвания на туристи на лифта на Банско не би трябвало да не престават, съобщи Агенция " Фокус ".
" Изрично изтъквам и еколога Андрей Ковачев, който сподели, че не е срещу втори кабинков въжен превоз, само че като цяло това беше общата позиция на всички, които участваха ", сподели Симеонов. Той изясни, че терзанията на зелените организации са свързани с демографски проблеми, безработица, понижаване на приходите, цени на парцелите. " По всички пунктове и по въпросите, подложен от организациите на природозащитниците ще бъде отговорено и с точни числа, бяха отхвърлени терзанията и упреците им ", посочи вицепремиерът.
По думите на Симеонов, на срещата единственият въпрос, обвързван с екологията, е бил дали със изсичането на гора няма да се утежни обстановката в региона при възможни мощни превалявания . Според него това, че всички други въпроси не са свързани с екология е добре и значи, че няма никакви опасности.
Вицепремиерът съобщи, че с построяването на втори въжен превоз на Банско ще се облекчи опцията туристите да стигат до ски зоните. " В момента се чака по 2-3 часа. Хората идват от цяла Европа, с цел да не могат да употребяват пистите пълноценно. Вторият въжен превоз няма да усили туристите, а ще понижи времето за очакване ", разяснява той. По думите му, в концесионния контракт са планувани промени и в заплащанията, като се чака се сумите, които ще постъпват от концесията да бъдат два пъти по-големи . Симеонов уточни, че се планува строителство на нови ски уреди - лифтове, влекове, писти и няма да има никакво друго строителство - на здания за хотели, къщи за посетители и така нататък
На същото мнение като Симеонов е и екоминистърът Нено Димов, съгласно който е по-добре да има втори въжен превоз, а не туристите с коли да се качват на пистите и по този начин замърсяването да е по-голямо. Димов сподели и, че концесионният контракт, касаещ парк " Пирин ", би трябвало да бъде променен, тъй като е юридически през 2001 година. " В остарелия концесионен контракт е очакван санкционен режим единствено от позиция на приходите, на Министерството на финансите. Не са планувани санкционни режими за опазването на околната среда, което е планувано в новите промени. Това от екологична позиция е извънредно значимо ", съобщи Нено Димов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР