„Има съществени пропуски на важни аспекти и направления на националната

...
„Има съществени пропуски на важни аспекти и направления на националната
Коментари Харесай

Славчо Велков: В доклада за националната сигурност има съществени пропуски

„ Има основни пропуски на значими аспекти и посоки на националната сигурност на България ". Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " Славчо Велков по време на дебатите по Доклада за националната сигурност в Народното събрание.

Според него липсват предпочитани раздели, като гражданската сигурност или транспортната. По неговите думи на България може да се наложи наказателна процедура поради рисков жп-транспорт.

„ Въздушната сигурност също не е намерила място в отчета. Не виждам и извънредно значимият раздел за общоевропейската сигурност, който назоваваме гранична сигурност. А пробиви има, даже и тази заран говорихме за това ", разяснява депутатът от левицата.

Той попита и къде са въпросите за дипломатическата сигурност - тази на дипломатическите и консулските представителства и работещите в тях.

„ Никъде в отчета не са посочени проблемите на политическата сигурност и на европредседателството. От предходната година се готвим за него ", сподели още Велков.

„ В раздела за киберсигурност има единствено констатации, че сме приели тактика. Къде е киберзащитата на европредседателството, в случай, че системата ни е пробиваема? Къде са посочени ограниченията и дейностите, който би трябвало да бъдат подхванати, с цел да има сигурност? ", продължи с въпросите Велков.

Той е на мнение и че опасността от тероризъм е неглижирана. „ Заплахата от актуален тероризъм не е виртуална, а действителна ", безапелационен е депутатът от Българска социалистическа партия.

Според него това е отчет за националната сигурност на България, а не за връзките сред страните и Русия.

„ Ние можем да пазиме сигурността на единна Европа, единствено в случай че осигурим добре границата си и работим в тясна съгласуваност с европейските служби ", добави той.

Славчо Велков уточни и че този отчет не е бил признат в две значими комисии - икономическата и комисията за надзор на службите за сигурност.

„ Свидетели сме на типичен чиновнически отчет за сигурността на страната ", добави по тематиката националният представител Георги Йорданов.

Той разяснява региона на опазването на здравето.

„ Значителна част от българските жители са лишени от достъп до здравните заведения, изключително в граничните региони, където има мигранти ", сподели още той.

По мотив обстановката във Враца той изясни, че има действителната заплаха популацията на една област да бъде лишено от болница - главният детайл от една здравна система. „ Министерството на здравеопазването не знае какво да прави. А кой знае? ", попита той.

Според него доста се приказва за разнообразни модели за обезпечаване на задоволително медикаменти, само че още веднъж липсват.

„ Не може да се направи ефикасен модел, а това е детайл от националната сигурност ", изясни той.

По неговите думи нищо не се споделя за така наречен нерегламентирани заплащания в България, които лимитират достъпа на здравноосигурени хора до системата.

„ В нашата страна частните заплащания в опазването на здравето са 46%, до момента в който в другите страни са не по-вече от 20% ", уточни националният представител.

Според него с мигрантския поток през България сме почнали да си спомняме за някои болести, които са били заличени от здравната карта на страната.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР