Има само едно правилно и възможно действие на българите при

...
Има само едно правилно и възможно действие на българите при
Коментари Харесай

С дезинфектант и молитва ще смачкаме К-вируса

Има единствено едно вярно и допустимо деяние на българите при рецесии - горещи молебствия към Бог, както и да се споделя Той. Извънредното състояние няма да свърши работа. Палете свещи, опъвайте килимчета, удряйте си главата в свещените книги - значимото е да го вършиме откровено и със пристрастеност - нима хване дикиш. При наводняване би трябвало да се молим ката ден за слънце, при суша - за дъжд, при ковид - да ни подмине. Някои споделят, че трябват маски, други - ръкавици, трети - дезифектанти. Може, значими неща са това - само че първо теглете една дълбока молитва. 

 

Щото с изключение на на Бог, на друго не може да разчитаме

 

При рецесия като тази с К-вируса очевидно не може да разчитаме на така наречен " страна ", която в средата на март разгласи изключително състояние, но абсолютно не е подготвена с проекти за деяние. Един образец - едвам след първите случаи на ковид страната, т.е. Б.Б., даде задание на компанията си " Интендантско обслужване " - клон Калофер, да създаде маски и защитни облекла; същата компанията се зае да крои прототипи, които да бъдат утвърдени, а по-късно потегли да се свързва със завода в Габрово, който единствен в страната произвежда необходимите платове за защитните средства. И стана ясно, че в случай че в Калофер работят на цялостна мощ, може да произведат толкоз маски, че да стигнат за всеки софиянец, примерно, в границите на има-няма пет месеца. Друг е въпросът, че маските, които занапред ще вършат в Калофер, не пазят от К-вирус, а единствено в случай че някой непосредствено ви се изкиха в лицето. Толкоз за готовността с маските. 

Сетиха се да ревизират болните с атипична пневмония едвам първоначално на март. Как ги ревизират? " Имаме малко засечени с COVID-19,

 

тъй като използвахме доста едро решето ",

 

споделя доцент Атанас Мангъров и изяснява - в този момент скринингът се прави не с бързи проби, които дават резултат за 10 минути и костват 10 лв., а със скъпи (100 лева.) и мудни проби (половин ден), които по принцип служат за удостоверение на скрининг тестванията. Положението в България е - да не се гоним, че ще се хванем... Колкото по-малко заболели търсиш, толкоз по-малко ще отчетеш. Бързи проби няма по лечебните заведения. 

Обявиха първите заболели и вкараха карантина в лечебните заведения, която първоначално се свеждаше до прекъсване на приема и прекратяване на изписването. Т.е. оздравелите не излизаха, а болните не влизаха.  Сега от оперативния щаб крещят " Болниците са отворени през днешния ден, лечебните заведения ще са отворени и на следващия ден... ", само че пред болниците в Плевен и Габрово се натрупаха хора - едни желаеха да се изследват, щото са били в Италия, други желаеха да продължат химеотерапията си, щото без нея умират. " От болничното заведение пък обясниха, че работят по правилник "... каквото и да означаваше това тогава.  (Сигурно означаваше този от Италия да си върви по улиците, а този без химеотерапия.... той си знае.)

Държавата затвори учебните заведения тази година, затвори ги още един път, след това ги отвори за един ден с цел да ги затвори в този момент за трети път. Но тепърва се кани да мисли какво да прави с образователните проекти, в случай че нещата се усложнят. Чух министър председателят да подрежда на министъра да вкара форма на дистанционно образование, което е прелестно, само че изцяло няма по какъв начин да се случи... Преди да се вкара изключително състояние държавните културни институции затвариха, частните - не. Няколко градски рейса показно бяха опръскани с дезифектант, само че никой не ревизираше пасажерите в рейсовете от интернационалните линии. 

Т.е. ограничения имаше, несъмнено - 

 

някои пресилени, някои полувинчати, някои неадекватни 

 

Мерки имаше и преди изключителното състояние, само че хората бяха тотално ошашавени от разнопосочни сигнали, които идваха от политиците и от експертите. Хората и до през днешния ден не са наясно, като вдигнат 37.5%, какво да правят - да тичат при персоналния доктор или непринудено да си наложат карантина. За доцент д-р Андрей Чорбанов от лабораторията по пробна имунология този въпрос е... метафизичен. 

Личните лекари пък не са наясно, като видят фебрилен, какво да го вършат - у дома ли да го пратят, в болница ли, на място ли да го задържат и кола за спешна помощ ли да викнат. От " Пирогов " не са наясно като им пристигна фебрилен какво да го вършат - пращат го в " Александровска ". Областните лечебните заведения отделят 7 кревати, с подготвеност да станат 20, все едно това са числа, които кореспондират с упованията за развиването на обичайния грип и ковид по едно и също време. Тепърва държавните лечебни заведения ще договарят с частните за спомагателен запас. Тепърва II-а градска в София ще се преобразува за целите на ковид и занапред някакви защитни средства ще отидат към частните лечебни заведения.

Така с ограниченията - заведенията за хранене няма да работат, само че... в действителност ще готвят " за у дома ". Моловете няма да работят, само че... не ще бъдат отворени с цел да може да отидете до аптеката, до питателните артикули, до банките и така нататък Дистанционно образование за учениците ще има, само че... от 1 до 4 клас и то по... Българска национална телевизия.  

А да сте чули някакви ограничения за обезвреждане на загубите в стопанската система? Някаква грижа за производството, за доставките, за логистиката даже? Не сте. Знаете единствено, че няма пари, че е доста мъчно ситуацията, че не може да се помогне на всички и т.н. 

Толкова не сме подготвени, че беше по-добре да помолим тоя вирус да изчака още малко, че да се подготвим по-добре.

Толкова не сме подготвени да се борим с ковид, че тази рецесия естествено се вписва във

 

веригата провокирани кризи 

 

Ама не провокирани от секрети китайски опити, а провокирани от ръководещите. Като тази с водата на Перник и източения язовир " Студена ", като тези с наводненията и непочистените корита на реките и т.н. 

Но има нещо по-лошо от страната, която провокира рецесии. Това сме ние. 

Изправени пред опасност, ние не се събираме под белгийския лозунг: " Съединението прави силата ", тъй като при нас, след ред национални произшествия и забравени генерации, не съществува такова нещо като групова идентификация. Ние сме: " И самичък войнът е войник ", по тази причина даже и в рецесия не вършим нещо дружно. Ние нищо не вършим дружно. Спомнете си - Априлското въстание бе лимитирано единствено в ІV революционен окръг, Септемврийското въстание се разви изцяло само в Монтанско, Войнишкото въстание - към Радомир, а Ботев дори и във Враца не бе признат. 

 

Ние сме обичайно необединяеми,

 

тъй като ненавиждаме другите и обичаме себе си. Затова в този момент едни треперят в суматоха пред страшния ковид, а други му се смеят в лицето и изясняват, че ще го преборят с люта ракия. Емпатия - нула. Общност - йок.

Световната здравна организация разгласи, че планетата ни е в пандемия и хареса крутите ограничения, с които Китай съумя да ограничи внезапно разпространяването на ковид. СЗО не има вяра, че това е по силите на другите страни, щото с цел да се случи това, е нужна социална дисциплинираност отвън демократичните ни разбирания. Ето тук е проблемът - ние мъчно съблюдаваме каквато и да е социална дисциплинираност. 

СЗО подсети неотдавна: " подгответе се неотложно да задействате най-високата степен на системите за реагиране при изключителни обстановки, за

да мобилизирате цялото държавно управление и общество,

което е от основно значение за ранното ограничаване на епидемията ".

Вижте нашия отговор - вижте какво се изсипа в общественото пространство към появяването на К-вируса тук. Ето няколко цитати от обществените мрежи: " всичко е един доста мощен фалшив ", " удря дръпнатите очички десетокрстно по мощно... просто по този начин са го основали ", " от тъпотия измират стократно повече ", " има си геополитика, а над нея богопомазан народ... ", " поваля единствено хронично заболели ", " еволюцията просто взима своето ". Цитатите са от елементарни консуматори на Facebook. Мога да изтъквам и  " невероятни " потребители - един потвърден познавач обясняваше оня ден: " Това е нещо, което човек с него може да върви на работа ", а различен успокоява по този начин: " там (в Италия) под 60-годишна възраст няма умрял пациент ". Един някогашен наш президент пък твърди: " Популисткото ръководство на Италия докара до този безпорядък ".  

По целия свят хората дебатират какви ограничения да предприемат за прекъсване на вълната. Тук дебатираме за демокрацията. В момента 40% от българите са наясно, че сходна болест постанова ограничението на съществени свободи - примерно тези за събирането и напредването. Други 40% обаче са изрично " срещу " каквито и да е ограничавания, а 20 на 100 изобщо не са се замисляли по тези въпроси. Ние се колебаем, раздвоени сме, до момента в който СЗО споделя да се подготвим за " широкомащабна изолираност на болните ".

Тук се дебатира кой ще ти гледа детето, когато е във почивка, за какво ти стопират голямата аудитория в кината и театрите и по какъв начин ще подкрепим националите в решителните мачове за европейското...

Може ли да очакваш от такива хора емпатия? В целия свят споделят, че самоизолирането е най-ефикасното средство против разпространяването на К-вирус, а аз чакам от нашите хора протести против ограничаващите ограничения и изключителното състояние. 14 души " му " избягаха от карантината... 

След няколко месеца този К-вирус ще отиде в историята, както отидоха там SARS-CoV и MERS-CoV. Като свинския грип, като Зика, като Ебола... Бог евентуално ще чуе молбите ни и ще се смили. Българският хейт и празнодумството обаче ще останат вечно. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР