Има само един подходящ начин да се използва завещаната от

...
Има само един подходящ начин да се използва завещаната от
Коментари Харесай

Националната галерия ще откупи картини за колекцията си със завещанието на Маргарита Занеф

Има единствено един подобаващ метод да се употребява завещаната от Маргарита Занеф сума на Националната изложба и той е за откупуване на произведения за обогатяване на националната сбирка.

Това разгласи шефът на галерията госпожа Слава Иванова, която през днешния ден даде конференция във връзка новината за наследството на госпожа Занеф от Австралия.

Вчера стана ясно, че починалата българска емигрантка е дарила към 1,8 млн. лв. на галерията.

Това е първият по рода си толкоз огромен паричен подарък освен за нас, а и евентуално за български музей, акцентира Слава Иванова. Хубавата вест изненадала даже управлението на галерията, защото никой не си спомня Маргарита Занеф да е контактувала директно с тях. Вестта дошла  и като подарък за 70-годишнината на културната институция, която се празнува през 2018 година

Слава Иванова изрази страдание, че не е познавала дарителката и дефинира наследството не просто като жест на човек, който цени изкуството, а като жест на поддръжка за българското изкуство и просвета като цяло.

Галерията ще изготви проект с ясни и транспарантни правила за откупуване на творби с полученото подаяние. С тях ще се обогатят всички раздели на музея.

" В последните 30 години българските музеи нямат опция да изплащат творби на изкуството и съществува бяло леке от този интервал. Сега ще се опитаме да го запълним. Убедена съм, че такова е било желанието на госпожа Занеф- средствата да отидат за изкуство ", изясни Слава Иванова. Тя изрично отхвърли опцията парите да отидат да вземем за пример за поправки на постройката. " Не че нямаме потребност от поправки, само че това е ангажимент на страната ", уточни тя.

От галерията прецизираха, че точната преведена сума по сметката им е 1 771 261,35 лв.. Сумата е крайна, върху нея не се дължат повече налози или такси.

При откупуването на всяко произведение ще има явен доклад, а документите и анотацията към творбите наложително ще носи името на Маргарита Занеф, споделиха от галерията. В бъдеще, когато се събере цяла сбирка, тя евентуално ще бъде изложена в обособена зала с плоча с името на донора.

Директорът на галерията апелира обществеността и медиите да оказват помощ да се научат повече детайлности за дарителката, за която до момента се знае малко. Емигрирала е със фамилията си в Австралия през 1960 година Преди кончината си е изгубила сина си Антон и брачна половинка си Цанко. Била е ерудирана персона, познавач и колекционер на изкуство. Живяла е в градовете Уейвъртън и Блекхийт. През 2008 година благодарение на адвокатска адвокатска фирма е изготвила наследство, по чиято воля след гибелта ѝ средствата от продажба на недвижимото ѝ имущество да бъдат разграничени и дарени на Художествената изложба на Сидни и на Националната изложба в София като жест към родната ѝ страна и към страната, в която е прекарала по-голямата част от живота си. Починала е през август 2016 година на 95-годишна възраст.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР