Има само два фактора, заради които обичам Щутгарт. Първият е

...
Има само два фактора, заради които обичам Щутгарт. Първият е
Коментари Харесай

Mercedes-Benz S 560e: S-класата на хибридите

Има единствено два фактора, поради които обичам Щутгарт. Първият е Porsche, а вторият – Mercedes-Benz. Иначе, без да утвърждавам ремонта на ул. Граф Игнатиев и крилатата тематика за плочките пред „ Свети Седмочисленици”, Щутгарт е градът с най-вече поправки, които в миналото съм виждал. Всичко е разкопано и в прахуляк, само че колите се движат по този начин, като че ли няма никакви ремонтни действия. Аз също съм участник в това придвижване, само че за мое най-голямо наслаждение - седнал съм в S-класа. По-точно: в най-новото попълнение в гамата на S-Class, а точно S-Class 560е, радващо се на третото потомство хибридна технология на Mercedes-Benz.

Колкото впечатлен бях от обстоятелството, че един цялостен град може да е разкопан и барикадиран като след въздушна офанзива от преди 73 години, толкоз изумен останах от снежнобялата лимузина, с която си проправях път към Wagenhallen, едно от най-модерните през днешния ден места през днешния ден в Щутгарт.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ПОДРОБНОСТИ S-CLASS 560E И E-CLASS 300E & 300DE

Паркирам S 560е пред една от многото зарядни станции и слизам, с цел да прегледам бъдещето на електрическата подвижност на Mercedes-Benz. В разнообразни експозиции са подредени хибридни Е-класи с бензинови и дизелови мотори, хибридни С-клас седан и комби, първият в света автомобил, задвижван от водород и литиево-йонна батерия – GLC F-CELL, а по средата на това обилие стои EQC. Предстои да тествам и него, само че първоначално ще ви опиша за упоменатите одеве модели, тъй като те ще са в основата на цялата електрификация на гамата на Mercedes. А и S560e ще е първият от тези модели, който ще пристигна в България до края на ноември.

Също толкоз впечатляваща бе и експозицията в залата, където бе демонстрирана цялата технология, която сега стои в основата на EQ тактиката на Mercedes-Benz: платформата на GLC F-CELL (резервоар за водород, литиево-йонна батерия и електромотор), така наречен мек хибрид, ситуиран сред 9-степенната скоростна кутия, литиево-йонна батерия, зарядни станции и други

До 2022 година концернът ще предлага над 130 електрифицирани вид – от 48-волтови версии, през плъг-ин хибриди до 100-процентови електрическите модели. Първият от тях е Mercedes EQC, само че през 2022 година Daimler ще има на пазара 10 напълно електрически модела, които през 2025 година ще съставляват сред 15 и 25% от общите продажби на Mercedes. Всички тези проекти чух персонално ръководителя на продуктовите тактики и обмисляне в Mercedes Йоханес Райфенрат.

Но най-впечатляващото, което Райфенрат показа, бе фактът, че той, дружно с екипа си от 100 индивида, работят по моделите, които би трябвало да се появят на пазара в интервала 2025 – 2039 година!

Първото потомство хибридна технология на Mercedes прави дебют през 2009 година в S400 Hybrid. Мощният 15 kW електромотор е обвързван непосредствено за мотора с вътрешно горене без съединител. Това значи, че той възвръща сила по време на прекъсване и подкрепя ускорението, само че без да може да задвижва автомобила самичък. Второто потомство на технологията идва през 2014 година в S500 Plug-In Hybrid. Електромоторът към този момент е 85 kW, смесен с 245 kW (333 к.с.), която композиция подсигурява динамичност, съпоставима с тази на 8-цилиндров модел. Лимузината към този момент може да се движи до 33 км единствено на ток (NEDC).

За задвижването на моя тестови автомобил се грижи трето потомство хибридна технология, чийто параметри са впечатляващи. S560e разчита на 3,-литров V6 мотор с 367 к.с. и 500 Нм, работещ взаимно с електрически мотор с 90 kW (121 к.с.) и 9-степенна автоматизирана трансмисия. Комбинираната мощ е 476 к.с. и 700 Нм, които подсигуряват на големия автомобил ускоряване до 100 км/ч за 5 секунди. Тези параметри са с 40 к.с и 51 Нм повече по отношение на предходния S500 Plug-In Hybrid, само че по-важното е, че въртящият миг е еднакъв, а конските сили повече по отношение на стандартния S560.

Mercedes-Benz CLS 400d продължава да е примерът за подражателство (тест драйв)

BMW X2 е кросоувър аналогът на горещите хечбеци (тест драйв)

Infiniti Q50 Hybrid е на законен допинг (тест драйв)

Audi A7 55 TFSI: прелестен контур, интериор и пътно държание (тест драйв)

Организаторите съзнателно бяха създали маршрутите единствено в града, където е най-голямата мощ на плъг-ин хибридите, защото можеш да се движиш единствено на ток. В този случай приказваме за до 50 км, само че по-скоро действително имате обезпечени най-малко 40 км единствено на ток. По-любопитното е, че, до момента в който предходните плъг-ин хибриди включваха ДВГ-то при малко по-силното натискане на педала на газта, в този момент това е в предишното. Той се включва единствено при натискане на педала на газта до ламарината, само че другояче електромоторът си прави работа чак до 130 км/ч, черпейки сила единствено от литиево-йонният пакет с потенциал 13,5 kWh. За зареждането му са нужни час и половина, в случай че се употребява новото потомство зарядна станция Wallbox, а за пет часа ще се зареди на 100% от домакински ел. контакт.

На пътя лидерът постоянно има последната дума във връзка с метода на задвижване и ръководство, той като може да управлява четирите режима на хибридното задвижване (HYBRID, E-MODE, E-SAVE и CHARGE) и петте стратегии за задвижване.

Не имам намерение да встъпвам в детайлности по тематиката сигурност и самостоятелно ръководство. Ще се задоволя да кажа единствено, че S560е е върхът на сладоледа: наподобява необикновено, още по-невероятно е чувството, което имаш в интериора му, а задвижването е последната дума на техниката. Луксът и комфортът са на равнището, поради което сравнението „ Mercedes и всички останали” се е затвърдило толкоз надълбоко измежду автомобилистите в България.
 Mercedes-Benz E300e Mercedes-Benz E300e
Не желаех да слизам от този автомобил, само че пък не се върнах доста обратно, тъй като Е-класата е единствено концепция по-назад от топ лимузината като технологии и комфорт. Иначе бензиновият хибрид разчита на същия 90-киловатов електромотор и литиево-йинни акумулатори с потенциал 13,5 kWh, само че моторът е 2,0-литров с четири цилиндъра. Интересното е, че комбинираният въртящ миг от 700 Нм е еднакъв като на S560e, само че мощността е по-малка – 320 к.с., като ускорението до 100 км/ч трае 5,7 секунди. Пробегът на ток още веднъж е до 50 км по отношение на 33 км на предходното потомство Е350е, а по азбучник моделът изразходва 2 л/100 км бензин. Изминах към 20 км до летището в този автомобил, като на ръб компютъра ми даде разход на гориво 0,4 л/100 км.

Много по-любопитен е фактът, че Mercedes вкарва и дизелов хибрид, нещо, което м днешно време звучи като оксиморон. Но Е300de комбинира 2,0-литров турбо дизел със 194 к.с. с електромотор, с цел да предложи комбинирана мощ от 306 к.с. и 700 Нм.

За мен е много стряскащо, че при придвижване в който и да е от посочените коли, не се чува никакъв звук, безусловно. В града моторът не се включва до привършване на батерията, тъй като няма по какъв начин да вдигнеш над 130 км/ч (броят на камерите е безобразно висок), а всеки един от тези коли е по този начин обезшумен, че безбройните товарни машини към вас като че ли не издават и тон. Това е леко стряскащо. Затова ви предлагам, в случай че в миналото посещавате Щутгарт, отскочете до прилежащия (на не повече от 15 км) Еслинген, който е най-красивото градче, което съм посещавал в Германия. Бирата е евтина, храната чудесна, спокойствието е завладяващо, а камбаните на четирите катедрали са зашеметяващи. Под ярките октомврийски лъчи бялата S-класа сияе на безплатното си паркомясто в центъра на градчето. Време ми е да седна (или легна) на задната седалка, само че преди този момент ще изпия една бира и предавам ключа на сътрудника.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР