Има съмнения, че шофьорът на катастрофиралия на магистрала „Тракия” автобус

...
Има съмнения, че шофьорът на катастрофиралия на магистрала „Тракия” автобус
Коментари Харесай

Има съмнения, че шофьорът на обърналия се автобус е карал и при предишния курс

Има подозрения , че водачът на авариралия на автомагистрала „ Тракия” рейс край Ямбол, е карал и в част от времето от предходния курс - от Слънчев бряг до София. Това сочат заключенията от осъществената вътрешна инспекция във компанията транспортьор „ Юнион Ивкони”.

Автобусът, пътуващ от София за Слънчев бряг, се обърна в канавка на автомагистралата в понеделник вечерта, а 20 души пострадаха при случая.

По думите на шефа на компанията транспортьор Георги Атанасов макар изрядната документи някъде по трасето от Слънчев Бряг за София е станала замяна сред двамата водачи на авариралия рейс. Съмненията са, че лидерът на обърнатия рейс е карал в 10% от пътя от Слънчев бряг до София.

От компанията обаче не пожелаха да разкрият повече детайлности поради водените следствени дейности.

Курсът от Слънчев бряг до София почнал по график в 6.10 ч. на 30 октомври.

Напълно изрядна била документите и за злощастния курс от София към Слънчев бряг от 17 ч.

Превозното средство е било с работещ изправен тахограф , спирачен уред, с разписание, лиценз, попълване на дневник и т. н., сподели Атанасов.

Тази заран пред bTV той съобщи, че от компанията нямат връзка с 49-годишния водач на авариралия рейс.

От думите на шефа стана ясно, че компанията няма механизми, с които да следи ежедневно тахографските устройства . По този метод те разчитат единствено на направените графици за курсовете и промените на водачите, само че не биха могли да знаят за възможни смени сред тях и с каква скорост се движат да вземем за пример.

Шофьорите сами полагали в устройството тахографския лист. По закон тази информация се съхранявала 28 дни от превозвачите, след което може да бъде изискана за инспекция, изясни шефът. По думите му цялата система за надзор на тахографските листи е в ръцете на „ Автомобилна администрация”.

По-рано през днешния ден транспортният министър Ивайло Московски заяви за общо 28 акта на компанията от началото на годината, 2 от които на юридическото лице и 26 на водачите.

„ Към компанията сме издали 2 акта, само че към водачи за нарушавания имаме още 26 акта . Според нас тези актове глобяват активност на компанията , без значение дали са на водачи или на администратор”, акцентира той.

„ Когато държавен орган ти глоби водачите 26 пъти, би трябвало да ти светне лампата . Ако не ти светне, ще се стигне до тежък случай и ще сме принудени да й отнемем лиценза”, безапелационен беше министърът.

От „ Юнион Ивкони” обаче настояват, че компанията има един акт , който те оспорват, а тези на водачите не са тяхно притежание. Управителят призна, че компанията страда от дефицит на водачи, което е проблем за целия отрасъл.

Според Атанасов при тях дефицитът е 10-15%. Той обаче акцентира, че в случай че има дефицит на водачи, курсът не се извършва , само че не се разрешава нарушаване на времената за отмора.

„ Заради неизпълнението на курсовете страдат самите превозвачи, тъй като им се сформират актове от ДАИ”, добави той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР