Има съмнения, че държавата е продала на частно дружество част

...
Има съмнения, че държавата е продала на частно дружество част
Коментари Харесай

Част от Варненското езеро може да се окаже частна собственост

Има подозрения, че страната е продала на частно сдружение част от Варненското езеро.

Преди десетилетия теренът е бил предназначен за пристанище. Днес статутът му е индустриална и складова база, само че в парцела попада забележителна водна повърхност.

През 2005 година страната разпродава имуществото на собствен дебитор. На обществена обмен е разгласен и парцел на брега на Варненското езеро.

През 2008 година Агенцията за държавни вземания издава Постановление за възлагане на неподвижен парцел на спечелилата търга компания. По документи той е с повърхност 81 дка, от които на сушата са едвам 35 дка.

--> „ Бях напряко слисан, когато видях един формиран парцел на мястото на Варненското езеро. Няма по какъв начин парцел изключителна държавна благосъстоятелност по конституция да бъде привързан към различен парцел – частна собственост”, разяснява Йоан Каратерзиян от Камарата на геодезистите в България.

От компанията притежател позволяват, че откакто парцелът е плануван през 80-те години за пристанище, езерото попада в неговите граници, с цел да облекчи градежа на водни уреди. Компанията има такива капиталови планове.

„ Предмет на продажбата и заплащането е единствено сушата, а езерото макар че влиза в това УПИ, не е било предмет на продажба, не е било предмет на оценка и нито АДВ, нито някой от участниците в търга са смятали, че предмет на продажбата е водната площ”, твърди Милена Найденова, юрист на фирмата-собственик.

Десет години след договорката от Агенцията по кадастър признават, че има очевидна фактическа неточност – сред действителния аграрен парцел и картата на възобновената благосъстоятелност. Сега Министерство на регионалното развитие би трябвало да разгласи акваторията за обществена държавна благосъстоятелност.

След като се сформира акт за обществена държавна благосъстоятелност за частта от поземления парцел, който попада в езерото, ние ще изменим кадастралната карта, разгласи Красимира Божкова, шеф на службата по геодезия, картография и кадастър във Варна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР