Има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване. Това

...
Има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване. Това
Коментари Харесай

Бисер Петков: Има съгласие по новите текстове за допълнителното пенсионно осигуряване

Има единодушие по новите текстове за спомагателното пенсионно обезпечаване. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министър Петков организира среща с работната група за рационализиране на законодателството, регламентиращо етапа на заплащане на пенсии от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване.

Новите промени ще са регламентирани в 33 параграфа в Кодекса за обществено обезпечаване и касаят пожизнената пенсия като главен артикул на Универсалните пенсионни фондове (УПФ).

Правото на спомагателна пожизнена пенсия за напреднала възраст се придобива при навършване на пенсионната възраст на лицето, която е самостоятелна. При условия, че има задоволително натрупвания по партидата, по избор на обезпеченото лице се предлага пенсията да се отпуска 1 година преди навършване на пенсионната възраст.

„ Очакваме първите пенсионери от Универсалния пенсионен фонд, при промени условия в КСО, да придобият право на пенсиониране през есента на 2021 година “, означи министър Петков.

Допълнителната пожизнена пенсия за напреднала възраст съставлява месечно заплащане на планувана в пенсионния контракт сума, дължима на пенсионера от избрана дата до неговата гибел, чийто размер не може да бъде по-малък от 20% от минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Министър Петков изясни, че спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст може да бъде с права на наследници или без такива права, както и да включва разсрочено погашение на част от средствата до навършване на определена от пенсионера възраст.

„ Нещо доста значително, което беше предложение на пенсионноосигурителните сдружения и беше подкрепено от всички участници, е в контракта да има записан обезпечен размер на пожизнената пенсия за напреднала възраст “, добави общественият министър. Гарантираният размер не може да бъде по-малък от този, изчислен от сумата на брутния размер на преведените от Националната организация за приходите осигурителни вноски за обезпеченото лице.

При предпочитание на обезпеченото лице, пенсионноосигурителните сдружения са задължени да предложат гарантиране на размера на първата спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст, изчислена на база насъбраните средства по самостоятелната партида. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР