Има риск за парите по плана за възстановяване, но отговорност

...
Има риск за парите по плана за възстановяване, но отговорност
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Разговори за коалиция с ГЕРБ и ДПС не може да има, ако не сменят ръководствата си

Има риск за парите по проекта за възобновяване, само че отговорност за това би трябвало да поемат партиите, които смъкнаха държавното управление, споделя някогашният министър на нововъведенията

Успяхме да върнем доверието на вложителите в България, индикативен за това е растежът на вложенията

Поехме страната в тройна рецесия и за млада партия мисля, че постигнахме значително резултати за България

Широка дясна коалиция, за която се приказва в последно време, се получи даже в границите на досегашното държавно управление

Ако се стигне до съставяне на държавно управление след изборите, Демократична България ще продължат да са наш стабилен сътрудник

– Г-н Лорер, какви са най-спешните задания, които оставихте на наследника си Александър Пулев?

– Г-н Пулев получава като наследство най-хубавото, най-градивното и може би най-важното министерство в България в дълготраен проект. Защото икономическият напредък през нововъведения е единствената рецепта, която светът е измислил, с цел да може една страна да се изкачи по-бързо и по приходи, население и витален стандарт.

През последните шест месеца нашата най-съществена задача беше да приключим двете ни европейски стратегии. Те трябваше да се обсъдят с научната и с бизнес общността, с цел да може да се предадат на Европейска комисия за утвърждение и съм доста благополучен, че успяхме да го създадем.

Повод за горделивост е, че бяхме първото министерство, което пусна мярка за бизнеса по проекта за възобновяване – 260 млн. лева за софтуерна рационализация, което е опция за безплатно подкрепяне на дребни и междинни предприятия да закупят нови машини и програмен продукт.

Всичко това се случва дружно с нашето заричане да понижим административната тежест и да опростим процедурите за кандидатстване. Но също доста значимо е избягването на корупцията. Нашето първо предизборно заричане беше да не позволим обири на публични средства, както е било прекомерно дълго време. Знаете, че европрокуратурата работи по значително случаи на хипотетични измами в европрограмите, в това число и в ОПИК.

– Знаете ли какво се случва с тази инспекция?

– Засега нямаме спомагателна информация. Но за нас е значимо с изключение на да осветлим злоупотреби от предишното, да не позволяваме такива в бъдеще. Затова подписахме съглашение с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, тъй че те да могат да следят ръководството на европейски средства в действително време.

Другият значим аспект е поддръжката за вложителите. Основният проблем, който те имаха, е чувството за неустановеност и политически риск. В последните месеци работихме доста интензивно, с цел да предадем на бизнеса, че това е безусловно неприемливо.

Създаване на все по-силни връзки сред просвета и бизнес е друга наша дълготрайна цел. За да стане това, един от нашите съществени проекти за идващ интервал е да я подкрепим освен с думи, само че и със средства.

Така че за мен е извънредно значимо всеки, който приема това министерство, да има чувството за последователност и ясното схващане кои са значимите неща за развиването на България.

– Очаквате ли тази последователност от Александър Пулев?

– Не се познаваме персонално, тъй че не мога да разясня каква е неговата настройка. От късите срещи, които имахме, той сподели изключителна угриженост за нашите цели. Също по този начин имам вяра, че президентската администрация, с която знаете, че нашето държавно управление имаше търкания по разнообразни тематики, особено по тематиката просвета и нововъведения споделя разбирането какъв брой са значими за бъдещето на страната ни и двете държавни управления могат да покажат работа в синхрон.

– Колко вложения успяхте да привлечете за половин година?

– Една от изненадващите вести за България беше положителното икономическо развиване през първите месеци на годината – напредък от 4% и трикратно нарастване на директните задгранични вложения по отношение на същия интервал на предходната година. Това демонстрира, че инвеститорското доверие стартира да се възстановява. Ние оповестихме към 400 млн. лева вложения в най-разнообразни браншове. Може би един от най-интересните планове е на “Интуитив ” – американска компания, която ще създава част от водещите роботи за медицина в Първомай.

Друга забавна инвестиция, която не е толкоз огромна, само че е показателна за посоката, в която желаеме да се развиваме, е на японската компания “Найдек ”. Доскоро България беше дестинация, известна с евтини труд, ток и земя. Сега обаче работна ръка съвсем няма, силата и земята са по-скъпи и единственият метод България да се нарежда е да стартира да притегля вложители с добавена стойност. Въпросната компания е точно такава – тя е автомобилна, само че влага в развоен център – т.е. български инженери да основават умната част.

– Но България се оказа на последно място по нововъведения в Европейски Съюз. Отчитате ли това като собствен неуспех?

– Естония развива стопанска система с висока добавена стойност от повече от 20 години, Финландия и Ирландия – от 40, Израел – от 80. Затова толкоз настояваме за последователност освен с това служебно държавно управление, освен с предходните на ГЕРБ, а и с тези, които предстоят, тъй като някои политики дават резултат единствено в случай че са признати като национални цели.

– Ако приемем, че съумеете да съставите кабинет, вие желаете ли да продължите работата си в МИР, с цел да довършите тази политика?

– Това, в което се убедихме, е, че политиките са по-важни от хората. Аз изпитвах голямо наслаждение от работата си в МИР, на драго сърце бих го правил още веднъж, само че никога не бих желал това да основава някаква личностна взаимозависимост, тъй че в едно последващо ръководство всички мандати и позиции ще бъдат отворени.

– Пуснахте първата мярка по проекта за възобновяване, само че при липса на парламент скоро няма да се одобряват основни закони за изпълняването му. Има ли риск да не получим средствата, които чакаме?

– Риск несъмнено има и той би трябвало да бъде отвеян напълно върху ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които въпреки да осъзнаваха ясно, че тези 13 милиарда помощ от Европейски Съюз зависят от извънредно нападателен график от промени, избраха да съборят държавното управление. Законодателните промени се движат по график и в случай че пропуснем някоя от стъпките, следва да върнем съответното заплащане. Тези, които смъкнаха държавното управление, би трябвало да носят отговорност пред гласоподавателите дали ще загубим целия проект, или част от него.

– Каква беше повода държавното управление да падне толкоз бързо, кои са грешките, които отчитате?

– Трима от сътрудниците – Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, успяхме да намерим общ модел на работа, цялостната визия за България е една и в последна сметка вървяхме напред. Единствено с Има Такъв Народ не се получи – както на личностно равнище, видяхте конфликта по повод какъв да е отпред на Българска народна банка, по този начин и на равнище политики. В последна сметка Има Такъв Народ взеха решение, че не могат да работят с нас и това остави в нас оскърбление, тъй като ние успяхме да работим добре с другите два колегата.

източник: в.24 часа
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР