Има риск за доходите на хората, има огромна несигурност за

...
Има риск за доходите на хората, има огромна несигурност за
Коментари Харесай

Асен Василев: Без бюджет за 2023 г., има огромна несигурност дали ще приемем еврото



„ Има риск за приходите на хората, има голяма неустановеност за бизнес средата, има голяма неустановеност дали ще приемем еврото от 1 януари 2024 година “. Това сподели съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ и някогашен министър на финансите Асен Василев на изключително изказване на представители на парламентарната група. По думите му тези опасности се основават от обстоятелството, че Министерският съвет отхвърля да внесе план на бюджет за 2023 година, като съгласно него това може да докара до липса на нов бюджет чак до юли 2023 година.

„ Днес по предложение на „ Продължаваме промяната “ в Народното събрание бе разисквано решение Народното събрание да призове служебния кабинет да внесе в Народното събрание същински бюджет за 2023 година. Ако това предложение беше признато, щеше да може да се обезпечи действителен бюджет за цялата последваща година, които да разреши да се заложат политиките на всички партии “, уточни Василев.

„ В декларацията условието беше бюджетът да влезе с 3% недостиг, тъй че да не се нарушава финансовата непоклатимост “, изясни Василев, като добави, че в бюджета  могли да бъдат заложени политики, свързани с пенсионната система, минималната работна заплата, облекченията за работещи фамилиите и за бизнеса, повишение на заплащането на стачкуващите и през днешния ден дипломати от Министерството на външните работи.

„ С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ декларацията не беше призната. Това обрича страната на голяма неустановеност. Ако не се образува държавно управление в трите мандата, настоящият закон за бюджета ще би трябвало да продължи да работи до юли месец 2023 година Това значи, че се замразяват всички приходи, всички обществени заплащания до юли следващата година. Това значи, че бизнесът не знае по какъв начин да изготви своите бизнес проекти, тъй като съществени параметри на държавните финанси и на стопанска система няма да са ясни. Това значи, че, с цел да рефинансираме старите задължения, взети от ГЕРБ, които имат падеж март следващата година, ще би трябвало да издадем нов дълг. Без бюджет, без бизнес проект на страната, не е ясно дали и на какви лихви този дълг ще може да бъде взет “, сподели още Василев, като уточни, че фискалният запас сега е над 13 милиарда лв., при минимална дължимост от 4,5 милиарда лв..

Какво се случи в зала по връзки декларацията –

„ Риск от това страната да изпадне в ликвидна дупка няма “, акцентира той. „ Има обаче риск за приходите на хората, има голяма неустановеност за бизнес средата, има голяма неустановеност в това да приемем еврото от 1 януари 2024 година Без явен бюджет и заложен бюджетен недостиг, няма по какъв начин да осъществим критериите, които са заложени “, добави някогашният финансов министър.

„ Без явен бюджет и заложен бюджетен недостиг, няма по какъв начин да осъществим критериите, които са заложени “, добави някогашният финансов министър. „ Част от новия Доклад за конвергенцията ще включва бюджетни параметри, заложени за 2023 година При състояние, че няма бюджет, няма по какъв начин да имаме бюджетен недостиг и бюджетни параметри “, изясни той.

Повече за въпросния Доклад за конвергенцията и смисъла му –

Василев уточни още, че най-вероятно обществените ограничения ще бъдат включени в на първо четене удължителен закон за бюджета. „ Даже и да се заложат обществени заплащания, те ще се заложат без естествена бюджетна процедура и без да знаем какъв брой действително ще костват “, акцентира обаче той.

„ В закона за удължаването на бюджета няма нито едно число, има единствено дати “, сподели още Василев.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР