Има риск за България от увеличаване на природните катаклизми с

...
Има риск за България от увеличаване на природните катаклизми с
Коментари Харесай

За катаклизми и суша ни подготвя национална стратегия

Има риск за България от увеличение на естествените катаклизми с 20%, на средногодишната температурата с сред 2 и 7 градуса и на интервалите на засушаване през идващите десетилетия. Това излиза наяве от Националната ни тактика за понижаване на риска от бедствия 2017-2030 година. Документът се базира на проучвания, данни от симулации и оценки на Европейската организация по околна среда.

Прогнозите демонстрират, че преваляванията у нас ще намалеят с 10-20 % към края на века, ще се усилят броят и интензивността на сухи и горещи интервали през лятото.

Европа ще бъде изправена пред непрестанно повишаване на климатичните рискове. Според оценка на Европейската организация по околна среда до 2080 година големи региони в редица страни, измежду които и България, ще са в риск от увеличение на заплахите.

В интервала от 2002 година до 2017 година поради бедствия страната ни е мобилизирала пет пъти фонд „ Солидарност ” на Европейски Съюз. Щетите при единствено три от тях – наводняване, градушки и тежка зима са били на обща стойност 1,092 милиарда евро, а компенсациите – извънредно незадоволителни.

Към момента главните механизми за застраховане на дейностите след бедствия у нас се лимитират до средства от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет и от Фонд „ Солидарност ” на Европейски Съюз.

Освен ограничения и стратегии за справяне с бедствия, тактиката планува и нови източници на финансиране.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР