Има риск тол системата, която премиерът Бойко Борисов обяви за

...
Има риск тол системата, която премиерът Бойко Борисов обяви за
Коментари Харесай

Пускането на тол системата може пак да се отложи

Има риск тол системата, която министър председателят Бойко Борисов разгласи за " печатница на пари ", да не тръгне и следващата година. В същото време държавното управление раздаде предплатено над 1 милиарда лева от бъдещите ѝ доходи за построяването на автомагистрали и скоростни пътища.
Стартът на тол системата към този момент беше отложен от 16 август 2019 година за 1 март 2020 година Причината е, че към момента не се знае какъв ще е обсегът на платените пътища и таксите за тях. А в този момент се оказва, че и нормативно страната не си е свършила работата с промени в наредби според условията на закона. Не са подготвени и цифровите карти за таксуване.
Това излиза наяве от писмен отговор на министъра на районното развиване Петя Аврамова до депутатите от Българска социалистическа партия Георги Свиленски, Димитър Данчев и Любомир Бонев, представен от Mediapool.
Несъответстващи пътни знаци
Дигиталната карта за таксуване на камионите и рейсовете към момента не е подготвена. Причината за това се оказват поставените пътните знаци за начало и завършек на обитаемото място (Д11 и Д12).
Направена инспекция на терен открила, че огромна част от тях се намират тук-там, които не подхождат на настоящия общ или обстоен организационен проект, се споделя в отговора на министър Аврамова. Тя твърди, че е основана нужната организация за установяване точното място на пътните знаци и те да бъдат сложени където би трябвало.
Въвеждане на нови пътни знаци за тола
Освен това следва да се вкарат нови пътни знаци, за които ще се изисква заплащането на е-винетка или тол такса. За задачата е подхваната смяна в Наредба №18 от 23 юли 2001 година за сигнализация на пътищата с пътни знаци.
" Те ще се слагат на мястото, от което поражда задължението за заплащане на такса и надлежно имат отношение към цялостната организация по въвеждането на електронната система за събиране на пътни такси ", се споделя в отговора на Аврамова.
Промените в наредбата за пътните знаци бяха оповестени на 9 септември и занапред предстоят да бъдат признати. След това ще би трябвало да се разгласи поръчка за изработването им. Към момента районното министерство няма изясненост какъв брой пари ще са нужни за това, тъй като не знае обсега на платените пътища за тировете.
Правителството е на ход
Обхватът би трябвало да бъде утвърден от Министерския съвет, както и таксите за използването на трасетата. Едва по-късно пътните знаци ще могат да бъдат сложени на място, а платените сектори ще могат да бъдат нанесени и върху цифровата карта за електронно таксуване.
Тогава тя ще бъде предадена на националните и европейските снабдители на услуги на база изминато разстояние, които имат контракт с АПИ, излиза наяве от отговора на районния министър.
Към момента план на цифрова карта с тестово покритие на пътища с тол такси е предадена на членовете на Обществения съвещателен съвет по въвеждане в употреба на тол системата към министъра на районното развиване.
Поради неналичието на цифрова карта пробата на тол системата от камионите и рейсовете се прави единствено с маршрутни карти от 16 август. Това крие риск, тъй като интернационалните превозвачи избират да употребяват бордови устройства и тракери.
Kapsch към момента не е почнала да преоборудва 95 рамки
Освен тези проблеми, изпълнителят на тол системата австрийската компания Kapsch към момента не е почнала преоборудването на 95 съществуващи рамки по пътищата, през които ще се засича тол таксуването. Това излиза наяве от прессъобщение на Министерството на районното развиване до медиите.
Съгласно контракта Kapsch би трябвало да ги дооборудва до 9 февруари 2020 година От тези 95 трафик рамки към 50 са на автомагистрали. Това значи, че тестването на самата система не е в цялостен обсег.
Възможно е австрийската компания Kapsch да се бави с оборудването на рамките, тъй като те не дават отговор на избрани условия, както е заложено по контракт. Отговорност на страната е да ги извърши, като да вземем за пример да има електрическо зареждане.
В прессъобщението на Министерство на регионалното развитие няма информация какъв брой от така наречен пътни кантари, които се инсталират в пътното платно и имат за цел да претеглят в придвижване тежестта на автомобила, са инсталирани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР