Има риск България да загуби европейско финансиране по две оперативни

...
Има риск България да загуби европейско финансиране по две оперативни
Коментари Харесай

България рискува да загуби пари по две оперативни програми, предупреждава Сметната палата

Има риск България да загуби европейско финансиране по две оперативни стратегии - " Околна среда " и " Транспорт и транспортна инфраструктура ", предизвестява Сметната палата в отчет след одит, имащ за цел да откри до каква степен програмирането и договарянето на помощта от Европейския фонд за районно развиване и Кохезионния фонд способстват за постигането на задачите на националната стратегия " България 2020 ".

Одиторите дават отговор позитивно на главния въпрос - стратегиите са в цялостно сходство с " България 2020 ", само че напълно не са толкоз безкритични, когато става въпрос за осъществяването им. Не всички предпочитани оси са проблематични, само че по четири от тях има съществено закъснение за интервала на инспекцията - 1 януари 2014 година до 31 декември 2016 година

Оперативна програма " Околна среда "

Слабите места на оперативната стратегия са втората и петата ос - " Отпадъци " и " Подобряване качеството на атмосферния въздух ". По " Отпадъци " (с общо финансиране 287 784 390 евро) 3 година след старта на оперативната стратегия няма контрактувани, верифицирани и изплатени средства, заради липса на утвърдени планови оферти.

" Поради липса на планова подготвеност, Столична община не е подала интегрирания план за ръководство на битовите боклуци на град София. За този план плануваната дата на подаване на плановото предложение към Европейска комисия е изменена от четвъртото тримесечие на 2015 година на първо тримесечие на 2017 година Планираното начало на осъществяването на плана е променено от четвърто тримесечие на 2016 година на трето тримесечие на 2017 година и плануваната дата на привършване на плана е изменена от четвърто тримесечие на 2019 година на четвърто тримесечие на 2021 година ", напомнят инспекторите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР