Има риск африканската чума по свинете да унищожи напълно източнобалканската

...
Има риск африканската чума по свинете да унищожи напълно източнобалканската
Коментари Харесай

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

Има риск африканската чума по свинете да унищожи изцяло източнобалканската свиня, оповестява Българска национална телевизия.

Специфичното при тази неповторима българска порода е, че животните би трябвало да бъдат отглеждани на независимост. От половин година обаче лицензираните кланици не одобряват такива свине, а страната отхвърля да дефинира пасища за породата. Директорът на БАБХ забрани свободното развъждане на източнобалканската свиня.

По данни на ръководителя на Асоциацията за отглеждане и предпазване на източнобалканска свиня Радостина Донева към този момент са регистрирани три огнища на африканска чума в стада - две в Смядово и едно в село Веселиново.

Тя се притеснява, че заразяването е било съзнателно. Двете стопанства са задоволително близо, тъй че в случай че заразяването не беше съзнателно, второто стопанство щеше да прояви клинични признаци много по-рано, изясни Донева.

260 животни от породата са умъртвени поради чумата. Общият брой на източнобалканските прасета е към 3000. Въпреки че такива прасета се отглеждат в три области у нас, стопаните не могат да си осъществят продукцията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР