Има реална опасност от радиоактивно замърсяване на почвата и водата

...
Има реална опасност от радиоактивно замърсяване на почвата и водата
Коментари Харесай

Има опасност от радиоактивно замърсяване при добив на газ в Генерал Тошево

Има действителна заплаха от радиоактивно замърсяване на почвата и водата при добива на природен газ в община Генерал Тошево. Това е посочено в екологичната съдебно-техническа експертиза, която ще бъде прегледана във Варненския административен съд през юли. Тези данни заяви Иванка Казакова, която е страна по делото. То беше заведено при започване на предходната година от " Русгеоком " против Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна, откакто компанията вложител не получи позволение за рандеман на природен газ в община Генерал Тошево.

Генерал Тошево

През последните две години жителите на Община Генерал Тошево неведнъж стачкуваха против желанията да се добива газ в региона. На локален референдум 97% от имащите право на глас се оповестиха срещу. Последваха правосъдни каузи. Експерти, взели участие в изследването на Добруджанското въглищно находище през 70-те години на предишния век, настояват, че добивът на газ ще докара до екологична злополука.
Ивана Казакова – предприемчив комитет " За чиста България ": Знае се, че има радиоактивни глини, известно е, че тази радиоактивност е уран, известно е, че като се мине през радиоактивни глини с уран – нали се сещате, че те излизат някъде, ами те не остават в сондажа, излизат горе на повърхността.
Иванка Казакова и нейни съидейници от Инициативния комитет " За чиста България " настояват, че в експертизата не е посочено възможното замърсяване от сондажите при бедствия и повреди.
Ивана Казакова – предприемчив комитет " За чиста България ": Живак, арсен и тежки метали има в скалите. В тях отново дублирам има пластове вода.
Не се приказва и за вредата от отровните при добива субстанции.
Ивана Казакова – предприемчив комитет " За чиста България: Глините с радиоактивен детайл би трябвало да ги съхраним някъде. И ние ги съхраняваме на площадката, като ги слагаме в басейни, изолирани с ПВЦ.
От инициативния комитет желаят по-голяма публичност на казуса.
Ивана Казакова – предприемчив комитет " За чиста България: Дори, когато се пробваха да ни лимитират достъпа до правораздаване, като ни постановиха някакви големи такси за специалистите – вместо 1000 лв. 20 000 лв., стотици жители от цяла България, от София, хората събраха пари да платим тези такси.
Представителите на " За чиста България " чакат в правосъдната зала повече хора по време на делото, което ще се гледа на 9 юли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР