Има реална опасност от изключването на 10 дка от Природен

...
Има реална опасност от изключването на 10 дка от Природен
Коментари Харесай

"Демократична България" към общинския съвет: Да спрем орязването на парк "Витоша"

Има действителна заплаха от изключването на 10 дка от Природен парк " Витоша ", което ще е за първи път в 85-годишната му история, разгласи Методи Лалов, ръководител на групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет. Групата насочи през днешния ден призив-декларация към всички общински съветници и към кмета Йорданка Фандъкова за запазване на границите на парка.

Тези 10 дка от парка са два парцела – единият в региона на Киноцентър " Бояна ", а другият на ул. " Беловодски път ", (където са и Сараите на Ахмед Доган). С изваждането им от границите на парка те могат да бъдат застроявани, тъй като върху тях към този момент няма да работи режима на отбрана, изясни Тома Белев, общински консултант от " Демократична България " и някогашен шеф на парк " Витоша ".

Откъсването на тези 10 дка е станало със заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов от 24 ноември 2017 година След мощен публичен напън министърът отдръпна заповедта си, само че " по метод, който да разреши отменянето му от съда по процесуални нарушавания. Днес заповедта за изключване на площи от парка още веднъж заплашва целостта на предпазената територия ", разгласи Лалов пред СОС.

" Подкрепяме запазването на границата на естествения парк – по този начин, както е избрана през 1952 година
за землищата на Мърчаево, Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново и Бистрица, както и за
землището на Железница, дружно с разширението на парка от 1991 г ", се декларира в декларацията.

Групата на " Демократична България " се обърна към всички общински съветници, че е направен план на декларация на СОС, която ще бъде препоръчано да се гласоподава на идващото съвещание на съвета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР