Има реална опасност България да загуби плащането за тази година

...
Има реална опасност България да загуби плащането за тази година
Коментари Харесай

Лорер: Има опасност да загубим 2,5 млрд. евро по Плана за възстановяване

Има действителна заплаха България да загуби заплащането за тази година по Плана за възобновяване на стойност 2,5 милиарда евро, в случай че не одобри нужните законодателни промени. Това предизвести в Брюксел министърът на нововъведенията и растежа в оставка Даниел Лорер след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и българския еврокомисар Мария Габриел.

Лорер сподели, че Вестагер се вълнува извънредно доста от напредъка на България във връзка с правовата страна и промените, свързани със правосъдната система и публични поръчки. Според него Еврокомисията не взима страна по вътрешнополитическата обстановка, само че Вестагер е изразила убеденост, че България или ще образува държавно управление в границите на този парламент, или ще успее да го образува оптимално бързо след изборите, с цел да може да направи нужните промени и да се възползва от европейските средства. Министърът в оставка не чака изненади в отчета за правораздаване, който Европейската комисия ще показа на следващия ден.

“Реформите в КПКОНПИ, промените в публичните поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а са наложителни по график, месец по месец, по какъв начин би трябвало да се случват. В Европейската комисия са напълно наясно с това и са извънредно удовлетворени, че България подхваща дейни стъпки това да се случи ".

“Тази година заплащането е 2 милиарда и половина на края на годината. То е под риск, в случай че не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година ".

“За мен въпрос на изключителна политическа безнаказаност на опозицията - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, които смъкнаха държавното управление в един подобен миг, тъй като не бяха удовлетворени от бюджетното систематизиране. На процедура това се оказа повода, тъй като икономическите причини не бяха действителни. След това извънредно безконтролно държание въпросът е има ли метод да бъде възобновено доверието в Народното събрание, тъй че да се образува още веднъж държавно управление и да не губим парламентарно време. Ако няма такова, каквото третият мандатоносител ще би трябвало да откри и укрепи, въпросът е има ли метод, както президентът предложи да се удържи за малко работното време на Народното събрание, тъй че първите най-критични и относително подготвени промени да бъдат признати. Това евентуално е допустимо и ще реши краткосрочно казуса, само че проектът изисква приемането на доста закони по график, т.е ние ще си решим първата стъпка, само че занапред би трябвало да се одобряват закони - октомври, ноември, декември, март ", съобщи Даниел Лорер - министър на нововъведенията и растежа в оставка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР