Има разминавания в статистическата картина за коронавируса. Това стана ясно

...
Има разминавания в статистическата картина за коронавируса. Това стана ясно
Коментари Харесай

Държавата призна за объркване с данните за коронавируса и математиката пак не е съвсем ясна

Има разминавания в статистическата картина за ковид. Това стана ясно от обясненията на зам.-здравния министър Жени Начева за осведомителната система за COVID-19 (coronavirus.bg).
Има разминаване за броя на PCR тестванията, както и промяна на смъртните случаи. – смъртните случаи станаха 159 т.е. 12 повече по отношение на оповестеното на 4 юни сутринта, тъй като имало недокладвани случаи от лечебни заведения през месеците април и май. Те били изяснени след това, с лабораторни резултати за потвърждаване на повода за гибелта. – не са направени 223 теста, както беше илюстрирано в осведомителната система, а 1276, по думите на Начева, като не бил регистриран интервалът 16:00 – 24:00 часа на 04.06.2020 година Остава неразбираемо обаче по какъв начин по този начин са направени 1276 PCR теста , като Начева заяви за 87 890 PCR теста към края на вчерашния ден и 85 435 теста към края на оня ден (второто число е по думите на генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски), което прави напълно друго число – 2 455 теста!
Начева изясни, че обособените структури нямали идентичен статистически метод и опит за отчитане на случаите с ковид, поради огромното напрежение.
За системата – 77 лечебни заведения вкарват данни в нея, както и 144 лаборатории, като 32 от тях са сертифицирани от здравното министерство. Обяснено беше и от ръководителя на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев, че данните са от лаборатории, от лечебни заведения и от РЗИ.
Жени Начева добави, че здравното министерство ще прави и прессъобщение, поясняващо актуализацията на статистиката. Освен това, актуализацията ще се прави в среднощ – да вземем за пример в 0:00 часа на 6 юни ще разберем даните за 5 юни (сега знаем данните до 4 юни включително). Според нея, към този момент всичко в системата е поправено.
" Щеше да бъде огромно удивление, в случай че нямаше разминаване сред числата ", разяснява и проф. Тодор Кантарджиев, част от управлението на Националния действен щаб (НОЩ). По думите му, било друго по електронен път и по книжен път, като той заприказва за " образование на личния състав ".
" Който работи, той бърка ", добави Кантарджиев, съгласно който и в бъдеще ще има неточности. " Има още неточности за изчистване ", предизвести и доктор Данчо Пенчев. Вчера, 4 юни, огромна софийска болница качила 70 приети в болница, а това било неточност - поради напрежението, по думите на Пенчев.
Изпълнител на системата coronavirus.bg е " Информационно обслужване ". А Жени Начева увери, че всеки, който вкарва данни, влиза с потребителско име и ключова дума т.е. оторизирани лица - по тази причина и се вършат корекции, защото има и редактори, които хващат неточности.
Още: " Корекция в статистиката с ковид в България - в последна сметка по-ниска заболеваемост "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР