Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда

...
Има разлика между цените от производителя през търговеца до щанда
Коментари Харесай

Правителството въвежда механизъм за контрол по веригата на доставките на храни

Има разлика сред цените от производителя през търговеца до щанда в магазина, разликите са от 20 до 30% и повече. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев.

" Ще въведем всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките от производителя до щандовете ", добави Донев и означи, че няма да се намесват в свободния пазар в честните практики. 

" Ще покажем нелоялните търговски практики ", уточни Донев след извършено при него заседание с множеството от министрите от държавното управление и с контролните органи в страната.

" Виждате, че цените на дребно, това, което излиза като информация и стоките, които се следят, главните хранителни артикули - варива, меса, зърнени артикули, Комисията по стоковите тържища и борсите, на тези 27 продукта цените са едни, в магазините на дребно цените нарастват неимоверно доста. Трябва да се направи разбор каква е повода за това повишаване на цените, за какво е толкоз огромна ножицата. Тогава, когато вкараме и потребителя в целия този надзорен механизъм и механизъм за наблюдаване от страна на страната, ще имаме основанието за това да прилагаме съответните санкционни механизми ", разяснява още министър-председателят.

" За да овладее растежа на цените, това, което ще направи държавното управление, е да съпоставя цените в българските търговски вериги с тези в същите търговски вериги в чужбина, с цел да има бистрота за потребителите, като в същото време ще се следи на какви цени храните влизат у нас, дали се заплащат митата и налозите, по какъв начин се образува крайната цена, която в действителност заплаща потребителят. Мониторингът ще е всекидневен и с присъединяване на жителите, като няма да се следят единствено огромни търговски вериги, само че и дребните магазини, само че че има отклоняване, е ясно ", разгласи министър председателят, като беше безапелационен, че държавното управление няма да се намесва в свободната търговия, само че ще изсветлява процеса и ще даде определение за нелоялна процедура, каквото сега нямало. 

" Затова и мъчно се откриват злоупотреби, а откакто има и определение за нелоялни практики, ще се постановат и по-лесно наказания ", сподели Гълъб Донев.

В извършено при него заседание участваха множеството от министрите от държавното управление и контролните органи в страната, в това число стоковите тържища и борсите, както и Националната организация по приходите. Всички тези институции ще бъдат въвлечени в изсветляването и изясняването за какво цените на питателните артикули в България се оказват по-високи от тези в страни-членки на Европейски Съюз.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР