Има публично известни сведения и твърдения, има хипотези и подозрения,

...
Има публично известни сведения и твърдения, има хипотези и подозрения,
Коментари Харесай

Защо арестуваха Бойко Борисов: фактите и подозренията


Има обществено известни сведения и изказвания, има хипотези и съмнения, само че и има и напълно безспорни обстоятелства: какво се знае за ареста на Бойко Борисов и какво се случи в първите часове след задържането му?

Пред дома на Бойко Борисов

Бойко Борисов, управлявал България повече от 10 години като министър председател,. Идва Видовден, зарадваха се мнозина, " дебоцификация " избухна в обществените мрежи. събрали се пред къщата му в Банкя да го бранят с жива верига. Тази заран ГЕРБ оповестиха, че се чакат още арести на техни някогашни министри, понастоящем депутати, за които щяло да се желае събаряне на имунитет.

Какво се случи в часовете след ареста

12 часа след ареста първа информация по случая със задържането даде в коридорите на Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той заяви, че се работи по сигнал на хазартния необут Васил Божков и отчет на Агенция " Държавна финансова ревизия " (АДФИ) от юли м.г. Този отчет откри загуби за бюджета в размер на близо 557 милиона лв. поради бездействието на Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава АДФИ откри, че за тествания интервал 1.1.2014-31.12.2019 година е налице възнаграждение на по-малък от дължимия размер на таксата. Българската прокуратура по този начин и не предприе нищо по този отчет. Радваме се, че въпреки и късно, тези дейности въпреки всичко се подхващат, съобщи Асен Василев.

Това удостоверява и изказване на Божков в обществените мрежи, че е дал показания пред Европейската прокуратура. Божков, който избяга в Дубай и е с двайсетина обвинявания, написа: " Две години Гешев правеше всичко допустимо да отърве съратниците си, откакто дадох неоспорими доказателства за най-големия рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец през днешния ден най-сетне арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината постоянно става ясно ".

Бойко Борисов
Редакцията предлага
В свое изказване, изпратено до медиите тази заран, министър председателят Петков удостовери, че по случая работи Европейската прокуратура: " В момента текат инспекции от европрокуратурата, само че къде е българската прокуратура? Дали най-сетне ще застане на страната на българския народ - ще забележим в идващите дни. Моята роля е да дам цялостна независимост на всички органи да работят според законовите им пълномощия ", се споделя в прессъобщението.

Снощи Министерство на вътрешните работи разгласи, че е " в ход огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България ". По-късно пресинформацията беше свалена от уеб страницата. В нея бе обявено за арестите на Борисов, Горанов, Стоянова и. Оказа се обаче, че Менда Стоянова е вкъщи си пред тв приемника.

Публично известното

Късно довечера, когато изтекат 24-те часа по заповедта му за задържане, ще стане известно дали Борисов ще бъде арестуван до 72 часа или пуснат от ареста. Засега няма обществено доказана информация дали е в ареста поради сигнал за изнудване на гражданско съдружие БОЕЦ, подаден и в българската, и в Европейската прокуратура, включително и за злоупотреби със средства и досъдебни производства. Това ще стане известно от материалите, които ще бъдат импортирани. Версията на юриста на Борисов е, че става дума за сигнал на БОЕЦ от декември м.г. Българската прокуратура отхвърли да образува следствие по този сигнал, обвързван със фотосите с кюлчета и пачки от спалнята на Борисов.

Българската прокуратура не е била известена за акцията на Министерство на вътрешните работи. Домовете на арестуваните са били претърсени в хода на инспекции по необходимост. За този вид инспекции не се изисква позволение от съда. Първоначалното известие на Министерство на вътрешните работи, че е арестувана и някогашната депутатка от ГЕРБ Менда Стоянова, се оказа неверно - Стоянова беше вкъщи си пред тв приемника. Менко Менков, юристът на Борисов, заяви, че в заповедта за задържане от Министерство на вътрешните работи се базират на член 213 (а) за изнудване, " въобще не взе участие никаква европрокуратура ", а по досъдебното произвеждане против Борисов е разпитан министър председателят Кирил Петков.

Подозренията

В изискванията на информативен вакуум избуяха всевъзможни подозрения. В първите 12 часа след акциите единственият коментар от изпълнителната власт бе репликата във Facebook на премиера Петков: " Няма никой над закона ". А вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разяснява в Народното събрание: " Най-накрая се работи, което е доста хубава стъпка ".

Хипотезите за арестите на недосегаеми през миналите години обществени фигури се разделят условно на две групи. В едната са тези, съгласно които прекомерно шумната акция нощес е била за похищение на вниманието от несправянето на държавното управление със злободневни проблеми. Близки до ГЕРБ анализатори откриват и предумисъл, че акцията е ден преди някогашният министър на защитата Стефан Янев да разгласи политическия си план " Велика България ".

Кадър от митинг на ГЕРБ пред постройката на Министерския съвет след ареста на Бойко Борисов

Във втората група са тези, които считат, че най-накрая би трябвало да стартират дейни дейности за битка против корупцията.

Безспорното

Неминуемите последици са мощна поляризация на политическото пространство, която към този момент се видя от реакцията на ГЕРБ. Някои досегашни дейности на най-голямата опозиционна партия сякаш демонстрираха опит за доближаване с " Продължаваме промяната " - да вземем за пример поддръжката, която дадоха при гласоподаване на кандидатурата на новия боен министър Драгомир Заков в пленарна зала.

Арестът беше осъществен в деня, в който завърши визитата на шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши в България. По време на визитата ѝ пролича хладното отношение към българската прокуратура, пролича положителният звук, открит сред нея и премиера Петков, пролича и положителното партньорско съдействие с Министерство на вътрешните работи. Българското държавно управление остава контактната точка за Европейската прокуратура.

Както е известно, в границите на своята подготвеност Европейската прокуратура проверява и преследва причинители, съучастници или подбудители на закононарушения, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. За тази цел Европейската прокуратура ще организира следствия и ще води наказателно гонене пред съдилищата на страните членки до привършване на случая.

Арестите връщат ръководещите и изключително " Продължаваме промяната " на терена, на който завоюваха изборите - битката против корупцията и нулевата приемливост към нея. Ако акцията в действителност е ръководена от Европейската прокуратура, тя " заобикаля " основния прокурор.

Безпрецедентната акция, която се организира в най-бедната и корумпирана страна на Европейски Съюз, идва единствено 10 месеца след основаването на Европейската прокуратура, почнала работа на 1 юни 2021. Несъмнено негативи ще понесе и ЕНП. Само преди дни ръководителят на ЕНП Манфред Вебер участва на националното заседание на ГЕРБ, на което Борисов беше избран отново за водач, а ГЕРБ разгласи курс към предварителни избори. Любопитен факт е, че в началото като министър председател Борисов се разгласи против кандидатурата на Кьовеши, само че след решението на ЕНП я поддържа за поста на европейски основен прокурор.

Справедливостта не е спечелила, до момента в който не се произнесе съдът, гласи единственият коментар на президента Румен Радев във връзка акцията. Предстои най-сериозният тест за ръководещата коалиция - ще има ли форсмажор против корупцията.

*****

Вижте и това видео от митингите през 2020 година:
Те стачкуват за България - за бъдеще без корупция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР