Има президентши, за които се пишат дебели книги – Нанси

...
Има президентши, за които се пишат дебели книги – Нанси
Коментари Харесай

Президентшите ни – царици на гафовете: Мара Малеева потресе Париж, Деси Радева обиди Германия, а Марушка на Желю втрещи английската кралица

Има президентши, за които се пишат дебели книги – Нанси Рейгън, Раиса Горбачова, Бриджит Макрон... А има и такива, за които се описват вицове. Българските, уви, са от вторите. Първи дами, но второкласен. 
Малко от фърст лейдитата ни през годините си даваха сметка, че когато не знаеш какво да кажеш, е по-добре да си мълчиш. И че като не си наясно по какъв начин да се държиш, не се набутвай под светлините на прожекторите. 

Тези дни Десислава, брачната половинка на президента Румен Радев, отново замеси името си в скандал. Госпожата се разгневи във фейсбук на един от най-големите международни въздушни превозвачи – немската компания „ Луфтханза ”, която на всичкото от горната страна е сериозен вложител в България. Отменили й на Радева полет от Франкфурт за Валенсия, не могла да участва на събора на български фолклорни групи „ На площада на другата България ”, та се закани обществено в никакъв случай повече да не употребява услугите на компанията. 

„ Lufthansa never again! ” 

написа първата ни дама и приключи постинга си с многозначителното „ Дойчланд, Дойчланд, убер алес ”. Казано в резюме – трансферира виновността и върху цялата немска страна. А след това ще има да си чакаме немски вложения, ще се надяваме на цех за автомобили… Да не приказваме че с първосигналната си реакция Деси се принизи от фърст лейди до пасажерка от втора класа. 
Бюджетът на президентството за 2019 година е близо 7 милиона и 300 хиляди лв.. Е не можа ли при толкоз доста пари, отпуснати за администрацията на Румен Радев, да се намерят средства за заплатата на човек, който да образова на маниери първата ни дама? Щат „ Възпитател ” трябваше да бъде открит още след изявлението й по Би Ти Ви, в което Десито разказваше как 

била стажант-танцьорка на кючек 

(„ циганките ме учеха по какъв начин да играя, само че една от тях, след доста учене, ми сподели: нищо няма да стане от теб - ни тука имаш, ни тука ”) и по какъв начин се срещнала със Слави Трифонов „ на филия мехлем и щафета колбас ”.
Впрочем и дамите на президентите Желев и Стоянов също имаха потребност от някой, който да облагороди маниерите им. За половинката на бракоразводния юрист, властвал на „ Дондуков ” 2 в интервала 1997 – 2002 година, се мълви, че е първообраз на първата дама от „ Мисия Лондон ” Деворина Селянска, сложила си за цел да впечатли британската кралица, само че не е изключено създателят да е имал поради и Марушка на Желю. Госпожата от село Грозден втрещи преди години Нейно Величество на публична вечеря в Бъкингамския замък, покривайки с длан чашата на мъжа си – да не му наливат повече алкохол. Елизабет II гледаше и не можеше да повярва, че гостенката й е толкоз скарана с етикета.
„ Изобщо не желая да ми приказват за 

туй нещо „ първа дама ”

То не съществува нито в българската конституция, нито по закон ”, споделяше приживе Мария Желева. Тя не криеше, че се нервира от многочислените злословия по неин адрес, опитващи се да я изкарат дива селянка, само че и не се свенеше да затваря буркани с краставички, компоти от малини и други консерви в родното си село. Понякога в приготвянето на зимнината впрягаше и брачна половинка си. 
И една друга наша президентша, адашка на Желева, е предизвиквала шок на Стария континент. Мара Малеева – другарката на Тодор Живков, шашнала французите през октомври 1966 година Тогава Тато бил на дълга аудиенция в страната на Шарл дьо Гол, а нежната му половинка го съпровождала като първа дама. Посещението на делегацията почнало от Лазурния бряг и приключило в Париж.
Във френската столица били превъзбудени от гостуването на нашенците – това се явявало първото посещение на социалистически водач и свитата му. И решили да устроят подобаваща културно-опознавателна стратегия.
Специално за Мара Малеева фешън къща „ Кристиан Диор ” уредила ревю. По сцената в огромния салон на авеню „ Монтен ” дефилирали манекенки в къси поли, в рокли от сребристи и златисти ламета, в костюмчета от вълна…
Френските домакини следили очите на българката. 

Тя гледала и преценявала 

с еднообразно внимание и минижупите, и по-официалните тоалети.
Когато ревюто завършило, Мара се изказала: „ Благодаря! Вие оферирате прелестно ушити облекла. Между тях има и ексцентрични. И някои у нас – артистки, дами на изкуството, носят сходни. Но аз мисля за преобладаващата маса дами. Смятам, че дамата би трябвало да бъде красиво и спретнато облечена. Нужно е да има красота на всички места – и в дрехата. ”
Шефовете на „ Кристиан Диор ” били изумени. Те се пулели и не вярвали на ушите си, че българката е разкритикувала стилната им линия.
Подобно стъписване Малеева провокирала и в големия повсеместен магазин „ Галери Лафает ”. Там персонално шефът я развел, с цел да й покаже стоката. Водил я из 

регионите с дамско долни дрехи, с козметика, с дрехи… 

Мълчалива, българската първа дама ту гледала стоките, ту клиентите, които стоели пред тях. Тя забелязала, че купувачите дълго се двоумят – поглеждали дребните етикетчета с цените и правели намръщени гримаси.
Директорът на магазина изчерпвал към този момент своя ресурс от изящни френски думи, с които хвалел огромния подбор. И таман тогава Мара го хвърлила в потрес…
„ Да, в действителност всичко е богато, имате добре подредени щандове, купища артикули. Пожелавам от тях да се употребяват всички пластове на обществото, а освен тези, които разполагат с пари ”, нелюбезно декларирала половинката на Тодор Живков, напомня `Уикенд ".   
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР