Има предпоставки цената на хляба да се увеличи. Влияние оказва

...
Има предпоставки цената на хляба да се увеличи. Влияние оказва
Коментари Харесай

Има реални предпоставки за поскъпване на хляба

Има предпоставки цената на хляба да се усили. Влияние оказва нарастването на цената на природния газ и електричеството. Това сподели министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в село Могилово, представен от Българска национална телевизия.

" Темата за цената на хляба е в действителност сензитивна. В момента имаме едни достигнати равнища на пшеницата, които са близо 350 лева на кг, при пускане на акцията от към 250-295 лева, което в нарастване от близо 20%. Има действителни предпоставки в границите на производството на хляба да се усилва цената ", съобщи Порожанов. Той ще се срещне и с финансовия министър Владислав Горанов, с цел да дискутират Данък добавена стойност за хляба.

Порожанов разяснява, че през последните години потреблението на самун у нас е спаднала от 109 кг на човек от популацията на осемдесет и няколко кг на човек. " Започнал съм диалози с веригите. Ще предложа на премиера, откакто направя самостоятелните срещи, да създадем и при него среща точно по цените на хляба ", добави министърът.

Очакваното произвеждане на пшеница през тази година е 5.4 млн. тона, демонстрират данни на Министерството на земеделието, храните и горите, показани на Консултативния съвет по зърното преди два дни. С към 25% по-високи са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лева./т при 270 лева./т през 2017 година При фуражната цената е приблизително 318 лева./т в този момент при 254 лева./т преди година. Хлебният баланс е в нормата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР