Има предложение Стоян Мавродиев да бъде назначен в борда на

...
Има предложение Стоян Мавродиев да бъде назначен в борда на
Коментари Харесай

Емил Караниколов: Повече няма да продаваме, а ще оздравяваме дружества

Има предложение Стоян Мавродиев да бъде назначен в борда на ББР, само че Караниколов не знае дали ще го одобри

© Надежда Чипева

Профил
Караниколов е някогашен кадър на Столична община като старши юрист към направление " Законност и публичен ред, съгласуваност и надзор " и като шеф в дирекция " Държавна благосъстоятелност " към администрацията на София-област. От май 2010 година е изпълнителен шеф на Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор и е свързван с ГЕРБ. За министър бе препоръчан от " Атака " Още по тематиката
Докато възможностите на депутата да се пребори с " Емко " за русенския цех отслабват в съда, против двете оръжейни компании стартира офанзива през прокуратурата
18 авг 2017
Поредната промяна в управлението вкарва зам-областния шеф на София, юрист от министерство на туризма и ръководителя на Старейшини-ГЕРБ
16 авг 2017
Промяната беше гласувана на две четения в едно съвещание без спор и с поддръжка от всички политически сили
26 юли 2017
Според няколко източника от изпълнителната власт и финансовия отрасъл някогашният ръководител на КФН лобира през " Обединени патриоти " да стане изпълнителен шеф на ББР
21 юли 2017
От квотата на " Атака " в ръководството се озоваха имена, свързвани с икономическото лоби на Движение за права и свободи
12 май 2017
С промени в закона се планува продажбите на обособени елементи да бъдат одобрявани от Народното събрание
10 май 2017
Защо спряхте приватизацията?
Първо, тъй като е привършен механизъм. Второ, тя не е спряна. Тя се не разрешава, само че Народното събрание може да позволи продажба във всеки един случай, по който има стимулирано предложение от министъра - притежател за съответно сдружение или конструкция, с финансова аргументация и разбор.
Защото желаеме да покажем, че повече няма да се продава. Целта ни е да оздравяваме държавните сдружения.

Какво се промени? Защо, кой и на база на какъв разбор се реши, че държавните компания няма да се приватизират?

Все отново и патриотите са в държавното управление. Но не е единствено това. Това е безусловно решение на цялото държавно управление.

Без разбор, без нищо...

Приватизацията беше механизъм за прекосяване от планова стопанска система към пазарна. Няма две отзиви, че към този момент сме в пазарна стопанска система. Сега оживелите от прехода държавни сдружения не престават да работят.

За ВиК сдруженията да вземем за пример няма смисъл да се продават. " Български пощи " по принцип не е вадено за продажба. Военнопромишленият комплекс върви извънредно добре. Трябва ли да го продаваме?

Анализ няма. В момента сдруженията работят, те са непокътнати, там работят хора, няма смисъл да бъдат приватизирани. Факт е, че даже страни, които са с развита пазарна икономикаq сега мислят дори за одържавяване на някои браншове.

Предстои да вкараме всички сдружения в забранителния лист. И в случай че се реши едно сдружение да бъде продадено, Народно събрание би трябвало да вземе решение да го извади и да бъде препоръчано за приватизация.

А обособените елементи, като в тази ситуация АДИС, ще се продават след решение на държавното управление.

Защо някой министър да желае да си даде собствеността за продажба?

Не е по този начин. Например при решението за цялостната възбрана Министерството на финансите имат мнение, че не го поддържат, тъй като би трябвало да се продаде БФБ, Министерството на превоза за техен миноритарен дял в смесено сдружение на БДЖ...

А ще национализирате ли още?

Само в случай че има смисъл. Например в случай че се стигне до миг, да вземем за пример тежко финансово положение и считаме, че страната би трябвало да го оздрави. Това би трябвало да е след разбор. За " Авионамс " си заслужаваше, тъй като имаше контракт с НАТО за към 160 млн. $, а в случай че страната не беше подхванала дейности, нямаше кой да го купи и нямаше да се извърши този контракт. Сега както знаете, договорът се извършва, дори към този момент един или два хеликоптера са ремонтирани, изпратени са, единият към този момент е заплатен, т.е. там имаме в действителност смисъл и го направихме.

Като няма разбор, нямате и извод кои промишлености или браншове желаете да са държавни...

Дружествата, които са останали, са, общо взето, от този стратегически вид.

Това не е правилно, страната има дялове в " Слънчев бряг ", " Плод и зарзават ", " Ел Би Булгарикум "

" Ел Би " не е за продажба.

Има дребни държавни сдружения без активност, а с по пет души ръб.

При нас ги намалихме - от пет на три, дори множеството ги направих с по един човек - единствено шеф. Например " Летище Стара Загора ", мисля че и " Плод и зарзават " - Габрово, е по този начин. Много ги намалихме, единствено от първите три които намалихме, спестихме 280 хиляди лева

Как избирахте членовете на борда?

Няма явен аршин за жалост. Ще стартираме с състезания, само че би трябвало да има законодателство.

Кой закон го ви не разрешава в този момент?

Трябва да се знае какви критерии да слагаме. Конкурс, с опрощение, се прави за хора - в случай че желая да направя конкурс и да влязат избрани хора, ще направя конкурс и ще влязат. Ще помисля, и аз може да внеса подобен законопроект.

И какво би споделил той?

Че би трябвало да се организират наложително състезания.

Как се ръководи " София тех парк " и ще има ли промени в ръководството му?

Проблемът на " София тех парк " не е толкоз в мениджъра, а в неверната идея в последните години. От една добра концепция то се трансформира в сдружение, което продава парцели и отстъпва право на градеж. Преди дни имах среща с управлението и им споделих, че за мен най-разочароващото е, че при двете ми визити там е една сивота, липсва младежкият дух, липсват хората по пейките, които да работят на преносими компютри. Той не реализира задачата, за която е основан - стартъпи, инкубатори, лаборатории, науката да е там, обмисляме в това число университет да бъде вкаран там, непознати вложители, клъстери, музей.

Към момента още проучваме, ще има промени. В момента сме се заели с Томислав Дончев и Росен Плевнелиев да разработим идея какво ще се случва със " София тех парк ". (дни след изявлението, бордът на сдружението беше заменен - б.а.)

Сега при вас мина и банката за развиване, какво ще извършите с нея и с екипа й?

Първо мисля да пусна външен финансов одит и по-късно да вземем решение, тъй като тази банка не работи по този начин, както би трябвало да работи по закон. Одитът ще ревизира цялото положение на банката и ще отнеме към 2-3 месеца.

Ще назначите ли там Стоян Мавродиев?

Не знам, все още не ми е подавана такава номинация.

Твърди се, че ще бъде повдигнат и е утвърден от " Атака " и от ГЕРБ...

За ГЕРБ не знам. Не бих споделил, че " Атака " са се заели съответно с някой. Но, да, има такова предложение. Към момента кадрови промени не разисквам. Банката е въпреки всичко от една седмица тук.

Този човек се провалил в един регулатор... Смятате ли, че е подобаващ за началник на банка?

Не знам, нямам този разбор.

На кого се отчитате в този момент - на Бойко Борисов или на Волен Сидеров?

На министър-председателя. Постоянно съм във връзка със Сидеров, само че министър-председателят е един. Ние сме част от държавното управление.

Какво ще извършите в случай че Волен Сидеров ви каже национализирай, а Бойко Борисов ви каже не?

Ако е по тематиката за национализирането, това би трябвало да е решение на държавното управление. А по принцип - ще би трябвало да съм балансьор. Ако не съумея, ще би трябвало да си депозирам оставката.

С Делян Пеевски познавате ли се? От едно учебно заведение сте.

Не го познавам - не сме били нито в един клас, нито в един випуск.

И в никакъв случай не сте се виждали?

Не и на среща.

А през някой той лобирал ли е за покупко-продажбите в Агенцията за приватизация?

Не. Той не е взел участие.

Но даже в последната договорка с АДИС (за Дипломатическия клуб - бел.ред.) беше краен покупател...

Но това е след приватизацията. Как да отговоря, след приватизацията няма възбрана за следващо прекачване.

За 100 дни в министерството кое е най-ключовото нещо, което направихте?

Преразглеждането на административните тежести. От 180 режима под наш надзор сме предложили облекчения в 113. Вече огромна част от измененията са качени на интернет страницата ни, тъй като би трябвало изменение на закони и наредби. До 1 септември ще бъдем подготвени, всички ще бъдат минали през публично разискване. Повечето са в наредби и до края на септември би трябвало да са изменени.

Другата едра концепция е да въведем ваучери за дребните и междинните предприятия, до 30 000 лева, за покупка на машини, за документи, патенти. Пилотният план ще е с бюджет сред 6 и 10 млн. лева по стратегия за конкурентоспособност.

Идеята е, че има доста административни тежест. Пред премиера споделих, че в случай че вие, Томислав Дончев, Владислав Горанов и аз седнем да напишем един план, отново няма да успеем. Затова ще пуснем един стартов пакет - за ваучерите, да забележим по какъв начин ще работи, и в случай че би трябвало, да се поправя нещо. Там няма да има повече бюрокрацията, а просто отиваш и казваш желая да купя това, ето ви този ваучер.

В Португалия и Испания, две години преди да свърши всяка оперативна стратегия, те към този момент са налели парите. Ние тук сме ги стиснали тези пари, все едно са бюджетни. Те по някакъв метод би трябвало да стигнат до тези най-долу - приказваме за микро, дребни и междинни. Не приказвам за едрия бизнес.

Как ще се кандидатства и по кое време ще стартира?

Със заявление-декларация и там ще написа защо да средствата. Ние ще опишем 5 или 6 неща, за които може да се кандидатства. Принципът може да е който първи пристигна или на лотариен принцип с нотариус и медии.

До края на август екипът ми е заречен да е подготвен, сега върви координиране в комитета, т.е. септември ще е отворена.

Каква е концепцията ви за холдинга ДКК, в който са събрани всевъзможни активи - от терени, през мляко до военни фабрики...

Така го заварих. Много от активите са заложени за заема за " Авионамс ". Терените ще би трябвало да се продават, с цел да се удовлетворява кредиторът ББР.

За какво ни е държавна компания за индустриални зони, като има частни сдружения?

Защо да няма и държавна? До момента тя не се е конкурирала, в този момент занапред ще стартира да прави. Вече първо ще вършим инфраструктурата, тъй като и в Чехия е по този начин. Те вършат инфраструктурата, вършат и халетата, имат предварителни контракти с ВиК, електроразпределителното сдружение, идва вложителят и влиза наготово.
А от зоната от Пловдив идват и споделят - дай да вършим публично-частно партньорство в Кърджали. Те имат контакти и желаят да я създадем взаимно. Аз съм склонен, тъй като пък те имат опит, те си водят клиентите.

Факт е, че държавната зона в Божурище не е цялостна, а е от години...

Как ще е цялостна, като няма път от кое място да излизат ТИР-овете. В момента работим, с цел да има два метода. И ток нямаше, като отидох, се хванах за главата - то е едно поле, с едни дупки. С транспортния министър се разбрахме да има интермодален терминал там, жп линията е на метри от зоната. И също така минава метрото от " Обеля " за Банкя. Сега преговаряме и непосредствено с ЧЕЗ да решим казуса с тока.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР