Има повторяемост на такъв тип земетресения средно през около 10

...
Има повторяемост на такъв тип земетресения средно през около 10
Коментари Харесай

Проф. Емил Ботев изненадващо: Снощният трус е добра новина!

Има повторяемост на подобен вид трусове приблизително през към 10 години. Това е хубаво, тъй като по този начин земята се разтоварва. Това изясни пред bTV сеизмологът от Българска академия на науките проф. Емил Ботев по отношение на земетресението с епицентър край Пловдив, което беше усетено в цялата страна. Проф. Емил Ботев уточни, че това е един от най-сеизмично дейните региони на нашата страна с сходни трусове на към 10 години. „ Това е положителната вест, тъй като по този начин се разтоварват напреженията “, разяснява той, като напомни, че през 1928 година е имало трус от 7 по Рихтер.

По думите му, имало е над 20 афтършока. Само един от тях – със мощ към 3, е бил усетен от хората.

В Асеновград, където трусът е усетен може би най-силно, единици са напуснали фомовете си. По информация от общината, няма данни за вреди.

Люлееенето на земята фактически е усетено доста мощно, изключително в Крумово, където през 2002 година още веднъж претърпели сходен смут.

Репортерката на bTV Райна Зайкова описа от първа ръка какво е претърпяла през нощта в жилището си на петия етаж в Пловдив, където живее: „ Чувството е безусловно все е едно в съня ти някой те сграбчва, всичко се разклаща, имаше екот и бумтене ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР