Има повредени културни ценности след обира в Роженския манастир. Това

...
Има повредени културни ценности след обира в Роженския манастир. Това
Коментари Харесай

Повредени са културни ценности след обира в Роженския манастир

Има развалени културни полезности след обира в Роженския манастир. Това са установили специалисти от Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание ” в Министерство на културата, заяви бТВ.

При огледа е открито, че отчасти е избит прозоръчен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на XIX век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е непокътната в относително положително положение и до през днешния ден.

Поради огромната дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и извънредно скъпия изящен пласт. Огледът е осъществен в наличието на игумена на Роженския манастир архимандрит Епифаний и отец Николай от Мелник.

Днес Върховният касационен съд дефинира делата и ограниченията на арестуваните за нападението в Роженския манастир да се гледат от Районен съд – Пловдив. Това случва, откакто всички съдии в Сандански си направиха самоотвод по делото поради другарство с един от арестуваните – юрист Стефан Матеев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР